Вивченння технічних і технологічних шляхів збільшення продуктивності конвеєрного транспорту - Сергеєв П. С.; Serheiev, P. S. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
У кваліфікаційній роботі проведено аналіз теоретичних основ і досвіду використання конвеєрного транспорту на глибоких залізорудних кар'єрах, розглянуто технічні і технологічні параметри конвеєрних трактів, що використовуються на відкритих гірничих роботах, а також техніко-економічні показники їх експлуатації. Виконано аналіз наукових джерел літератури щодо теоретичних основ проектування та використання конвеєрного транспорту. Особливу увагу приділено питанням експлуатації циклічно-поточної технології та питанням визначення кроку переносу дробарноперевантажувальних пунктів. Виявлено тенденції до ускладнення транспортних комплексів та необхідності нарощування транспортних комунікацій по мірі збільшення глибини кар'єрів. В роботі проаналізовано існуючі методики визначення кроку перенесення перевантажувальних пунктів циклічно-поточної технології. Проаналізовано широкий спектр конструкцій круто похилих конвеєрів, технічні і технологічні характеристики, окреслено область їх застосування. Виконано аналіз досвіду експлуатації систем вертикального підйому та можливості їх використання в умовах крутоспадних родовищ залізорудних кар'єрів. Запропоновано рекомендації впровадження технічних і технологічних шляхів збільшення продуктивності конвеєрного транспорту на відкритих гірничих роботах.

The qualification paper analyzed the theoretical foundations and experience of using conveyor transport in deep iron ore open-pits, considered the technical and technological parameters of conveyor tracts used in open-pit mining operations, as well as the technical and economic indicators of their operation. The analysis of scientific sources of literature on the theoretical foundations of the design and use of conveyor transport was performed. Special attention is paid to the issues of operation of cyclic-flow technology and the issue of determining the transfer step of crushing and transshipment points. Tendencies to the complexity of transport complexes and the need to build up transport communications as the depth of pits increase are revealed. The work analyzes the existing methods of determining the transfer step of transshipment points of the cyclic- flow technology. A wide range of constructions of steeply inclined conveyors, technical and technological characteristics are analyzed, and the scope of their application is outlined. The analysis of the experience of operation of vertical lifting systems and the possibility of their use in the conditions of steep deposits of iron ore open-pits was carried out. Recommendations for the implementation of technical and technological ways of increasing the productivity of conveyor transport in open-pit mining operations are proposed.
Development of technical and technological ways to increase the productivity of conveyor transport
Keywords: конвеєрний транспорт; кут нахилу конвеєру; продуктивність; транспортні комплекси; глибокі кар'єри; перевантажувальні пункти; conveyor transport; angle of inclination of the conveyor; productivity; transport complexes; deep open-pits; transshipment points