Дослідження впливу відвалів гранітного кар’єру на родючість ґрунтів - Петрушина, Г. О.; Максимова, Н. М.; Чушкіна, І. В. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2023)
Верхня частина літосфери, яка безпосередньо виступає як мінеральна основа біосфери, в даний час зазнає дедалі більшого антропогенного впливу. Великий вплив на екологічний стан літосфери мають кар’єри – штучні геологічні та географічні об’єкти, створювані як місця видобутку тих чи інших корисних копалин у відкритий спосіб. Внаслідок розкривних робіт, покривні породи переміщуються у відвали, при цьому порушується ґрунтовий покрив, вирубуються дерева, порушується балансовий режим підземних вод.