Удосконалення параметрів екскаваторних вибоїв в умовах Глеюватського кар’єру ПРАТ Центральний ГЗК - Артеменко, В. М. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Дипломна робота присвячена дослідженню, аналізу та удосконаленню параметрів екскаваторних вибоїв в умовах Глеюватського кар’єру ПрАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат». Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності відкритих гірничих робіт, зниження витрат на видобуток корисних копалин та забезпечення безпечних умов праці при експлуатації гірничого обладнання. Об’єктом дослідження є процес ведення гірничих робіт у відкритому кар’єрі, зокрема робота екскаваторних вибоїв у Глеюватському кар’єрі ПрАТ «ЦГЗК». Предметом дослідження є параметри екскаваторних вибоїв, умови їх формування та вплив на ефективність роботи екскаваторного обладнання і організацію виробничих процесів. Метою роботи є обґрунтування раціональних параметрів екскаваторних вибоїв, що забезпечують підвищення продуктивності екскаваторного обладнання, оптимізацію технологічних процесів та покращення техніко-економічних показників роботи кар’єру. У першому розділі виконано аналіз гірничо-геологічних і технологічних умов розробки родовища. Надано загальну характеристику підприємства, розглянуто геологічну будову родовища, 6 фізико-механічні властивості гірських порід, гірничо-технічні умови розробки та сучасний стан ведення гірничих робіт у кар’єрі. У другому розділі проведено детальний аналіз технологічної схеми ведення гірничих робіт і параметрів екскаваторних вибоїв. Визначено основні фактори, що впливають на їх формування, зокрема гірничо-геологічні умови, тип і характеристики обладнання. Проаналізовано роботу екскаваторів, організацію навантаження гірничої маси, у тому числі на перевантажувальних пунктах, та виявлено недоліки, що знижують ефективність виробничих процесів. У третьому розділі розроблено комплекс заходів щодо удосконалення параметрів екскаваторних вибоїв. Виконано розрахунок ширини робочих площадок і берм безпеки з урахуванням нормативних вимог та умов експлуатації. Проведено розрахунок продуктивності екскаваторного обладнання та обґрунтовано оптимальні режими його роботи. Здійснено техніко-економічну оцінку запропонованих рішень, що підтверджує їх доцільність і ефективність. У четвертому розділі розглянуто питання охорони праці та техніки безпеки при виконанні технологічних процесів у кар’єрі. Проаналізовано потенційно небезпечні фактори виробництва та запропоновано заходи щодо їх мінімізації, спрямовані на створення безпечних умов праці. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення організації гірничих робіт, підвищення продуктивності екскаваторів, зниження простоїв обладнання та забезпечення безпечної експлуатації кар’єру.
Наук. керівник: Каменець В’ячеслав Ігорович, канд. тех. наук, доцент
Keywords: кар’єр; екскаваторний вибій; гірнича маса; технологічна схема; продуктивність; робоча площадка; берма безпеки; гірничі роботи; ефективність