Модернізація системи релейного захисту закритого розподільчого пристрою 6 кВ з метою підвищення надійності електропостачання - Лук’яненко, О. С. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єктом дослідження в даній роботі є засоби релейного захисту на підстанціях гірничо-видобувного підприємства «ПІВНІЧНИЙ ГЗК».Предметом дослідження в даній роботі є система релейного захисту високовольтного електрообладнання потужних промислових споживачів на підстанції рудничозбагачувальної фабрики №1 «ПІВНІЧНОГО ГЗК».Мета дослідження – підвищення рівня надійності роботи електрообладнання закритого розподільчого пристрою 6 кВ.В першому розділі роботи було проаналізовано діючий захист електрообладнання на пристроях електромеханічних реле, його слабкі та сильні сторони, альтернативу даним реле, в якості яких було досліджено мікропроцесорні пристрої захисту. Також було розглянуто види коротких замикань та характерні пошкодження електрообладнання.Описано чому необхідно впровадження пристроїв мікропроцесорного захисту на підстанціях РЗФ-1. Враховано основні вимоги, що висуваються до мікропроцесорних пристроїв, умови по технічному обслуговуванню та особливості використання в ЗРП-6 кВ на РЗФ-1.У другому розділі роботи виконано розрахунки струмів КЗ в мережі, проведено розрахунки максимальних навантажень споживачів, за розрахунковими параметрами обрано високовольтні вимикачі, трансформатори струму та кабельні лінії приєднань ЗРП-6 кВ. Було розраховано також живлення споживачів власних потреб ЗРП-6 кВ на стороні 0,4 кВ, та обрано відповідні ТВП. Далі було проведено розрахунок захисту та вибір уставок з часом спрацювання для ввідного та секційного вимикача, потужних синхронних та асинхронних двигунів, а також для трансформаторів 6/0,4 кВ.У третьому розділі виконано економічні розрахунки з порівнянням техніко-економічних параметрів мікропроцесорних та електромеханічних реле з метою економічного обґрунтування впровадження сучасних цифрових терміналів та підвищення надійності роботи електрообладнання.
Наук. керівник: Папаїка Ю. А., д-р тех. наук
Keywords: вимикач; коротке замикання; цифровий термінал; синхронний двигун; трансформатор струму; релейний захист; напруга; уставки захисту