Робототехніка та штучний інтелект: заходи з безпеки та джерела загроз - Цимбал, Б. М. (Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, 2024)
Розглянуто питання застосування робототехніки та штучного інтелекту в побутових умовах та на роботі. Було встановлено, що конструкційні та експлуатаційні характеристики промислових та побутових роботів можуть створювати загрозу життю і здоров’ю людини та бути заходами забезпечення безпеки. Крім того, сучасні колаборативні роботи мають однаковий робочий простір з людиною.

The article considers the application of robotics and artificial intelligence in everyday life and at work. Existing research has shown that industrial and domestic robot design and operational characteristics can threaten human life and health and serve as safety measures. At the same time, modern collaborative robots share the same workspace as humans.
Robotics and artificial intelligence: safety measures and potential threats
Keywords: культура безпеки; заходи з безпеки; промислові роботи; оцінка професійних ризиків; safety culture; safety measures; industrial work; occupational risk assessment