Технології очищення стічних вод та шляхи підвищення їх ефективності на коксохімічному підприємстві - Мінченкова, А. Г. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: процес багатоступеневого біохімічного очищення специфічних промислових стічних вод коксохімічного виробництва. Предмет дослідження: технологічна ефективність роботи діючих очисних споруд ПрАТ «КАМЕТ-СТАЛЬ» та методи інтенсифікації біологічної деструкції фенолів, роданідів і сполук азоту шляхом модернізації аераційних систем. Мета роботи: обґрунтування пропозицій щодо підвищення екологічної безпеки гідросфери урбо-індустріального комплексу шляхом модернізації системи очищення стічних вод (на прикладі ПрАТ «КАМЕТСТАЛЬ»). Основні результати дипломної роботи полягають у проведенні комплексного аналізу технологічного циклу коксохімічного виробництва як джерела утворення промислових стічних вод. У роботі досліджено якісний та кількісний склад фенольних стічних вод підприємства, а також виконано оцінку їхнього негативного впливу на навколишнє природне середовище. Проведено аналіз ефективності існуючої технологічної схеми механічного та біохімічного очищення стічних вод, у результаті чого визначено основні технологічні недоліки та фактори, що обмежують якість очищення. На основі отриманих результатів обґрунтовано впровадження сучасних методів інтенсифікації біологічного очищення стічних вод, 4 зокрема дрібнобульбашкової аерації та зонної нітри-денітрифікації активним мулом. Виконано технологічний розрахунок модернізованих аеротенків-нітрифікаторів і розроблено оновлену апаратурнотехнологічну схему очищення стічних вод підприємства. Також проведено оцінку еколого-економічної ефективності запропонованих технічних рішень та розроблено заходи з охорони праці і безпечної експлуатації очисних споруд.
Наук. керівник: Накемпій О. К., старший викладач
Keywords: стічні води; коксовий цех; локальні очисні споруди; біологічне очищення; водокористування; екологічна безпека