Використання підземного повітря як окремого виду шахтних ресурсів - Костенко, В. К.; Богомаз, О. П.; Бандурян, Б. Б.; Kostenko, V. K.; Bohomaz, O. P.; Banduryan, B. B. (ДВНЗ «Донецький національний технічний університет», 2025)
Мета: теоретично обґрунтувати доцільність вилучення низькомінералізованої води з шахтного повітря як окремого водного ресурсу гірництва. Методика: за допомогою інфрачервоної (ІЧ) спектрометрії було проведено зіставлення зразків води з водопроводу, з накопичувального ставка шахтоуправління «Покровське» та конденсату із міського повітря, для визначення можливості використання конденсованої води в технологічних або питних потребах. Результати: проведені теоретичні дослідження продемонстрували доцільність використання суттєвого ресурсного потенціалу повітря у глибоких шахтах в якому міститься значна маса водяної пари. Запропоновано технологічну схему вилучення води та охолодження повітря, яке спрямовують до вибоїв. Розрахунки показали можливість отримання кількох сотень літрів конденсованої води зі спрямованого до очисної дільниці вентиляційного потоку. Наведені дослідження дозволяють стверджувати – вологу, що міститься у шахтному повітрі, доцільно розглядати як окремий самостійний ресурс гірничого виробництва.

Purpose: to theoretically substantiate the feasibility of extracting low-mineralized water from mine air as a separate water resource in mining. Methodology: using infrared (IR) spectrometry, a comparison of water samples from the water supply system, from the storage pond of the Pokrovske mine management, and condensate from urban air was carried out to determine the possibility of using condensed water for technological or drinking needs. Results: the theoretical studies conducted demonstrated the feasibility of using the significant resource potential of air in deep mines, which contains a significant mass of water vapor. A technological scheme for extracting water and cooling air directed to the faces was proposed. Calculations showed the possibility of obtaining several hundred liters of condensed water from the ventilation flow directed to the treatment section. The above studies allow us to state that the moisture contained in mine air should be considered as a separate independent resource in mining production.
Use of underground air as a separate type of mining resources
Keywords: осушення шахтного повітря; мікрокліматичні умови гірників; кондиційна установка; dehumidification of mine air; microclimatic conditions of miners; air conditioning unit