Features of the phase and structural transformations in the processing of industrial waste from the production of high-alloyed steels - Borysov, V.; Lytvynov, A.; Braginets, N.; Petryshchev, A.; Artemev, S.; Tsymbal, B. M.; Poliakov, A.; Bratishko, V.; Kuzmenko, V.; Kholodiuk, O.; Цимбал, Б. М. (ПП «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР», 2020)
Дослiджено фiзико-хiмiчнi властивостi сплаву, отриманого за допомогою вiдновлювальної плавки з використанням вiдходiв виробництва високолегованих сталей та сплавiв. Це необхiдно для визначення технологiчних аспектiв, що забезпечують зниження втрат легуючих компонентiв пiд час отримання та використання легуючого сплаву. Результати дослiджень вказують, що при спiввiдношеннi кисню до вуглецю в шихтi 2,25 сплав складався в основному з твердого розчину легуючих елементiв в γ-Fe. При спiввiдношеннi кисню до вуглецю в шихтi на рiвнi 1,67 додатково прослiдковувався Fe3C з подальшим пiдвищенням iнтенсивностi прояву карбiду при спiввiдношеннi кисню до вуглецю 1,19. На фотографiях мiкроструктури чiтко проявлялися декiлька фаз з рiзним спiввiдношенням легуючих елементiв. Вмiст Ni у дослiджених дiлянках рiзних фаз змiнювався в межах 1,38– 46,38 % мас., Cr – 3,45–45,32 % мас., W – 1,51–27,32 % мас., Mo – 0,48–10,38 % мас. Mo, W, Nb в бiльшiй мiрi концентрувалися в окремих частках. Вмiст Nb в деяких включеннях досягав 47,62 % мас. Аналiз результатiв дослiджень показав, що найбiльш вигiдним спiввiдношенням кисню до вуглецю в шихтi є 1,67. При цьому переважання у фазовому складi має твердий розчин легуючих елементiв в γ-Fe. Частка залишкового вуглецю, що знаходилася у виглядi карбiдної складової, мала значення в межах значения в пределах 0,52– 2,32 % мас., при цьому забезпечуючи необхiдну вiдновну здатнiсть пiд час використання сплаву. Проведенi дослiдження визначили новi технологiчнi аспекти переробки високолегованих техногенних вiдходiв щодо отримання сплаву з вiдносно невисоким залишковим вмiстом вуглецю. Отриманi параметри ресурсозберiгаючого легуючого матерiалу забезпечують можливiсть замiни частики стандартних феросплавiв щодо виплавки сталей з деякими обмеженнями по вмiсту вуглецю.
Keywords: оксиднi техногеннi вiдходи; окалина легованих сталей; вiдновна плавка; рентгенофазовi дослiдження