Мінімальна маса проби під час покускового випробування рудного масиву - Младецький, І. К.; Левченко, К. А.; Сахно, С. В.; Чеберячко, І. М.; Суздаль, В. О.; Mladetskyi, I. K.; Levchenko, K. A.; Sakhno, S. V.; Cheberiachko, I. M.; Suzdal, V. O. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Метою роботи є визначення мінімальної маси проби під час випробування кускового матеріалу. Відомо, що чим більша маса проби, тим більша достовірність одержуваної інформації. Водночас чим більша маса проби, тим більші непродуктивні витрати на підготовку аналітичної проби. Таким чином, питання мінімізації проби тягне за собою мінімізацію витрат на випробування і контроль технологічних показників збагачувальних процесів. Однак маса проби повинна відбиратися з урахуванням розкриття цінного компо-нента, яке залежить від крупності частинок, тобто кожного класу має бути достатньо для визначення якісних показників у ньому.У роботі наведено алгоритми визначення функції розподілу зростків за відомого гранулометричного складу продукту та опробування масиву руди відбором окремих кусків із метою формування представницької проби, для чого необхідно мати структурно-текстурну характеристику руди, що підлягає опро-буванню, а саме: потужність рудних та нерудних прошарків та вміст у них корисного мінералу. Показано межі можливої зміни вмісту корисної копалини в окремому куску залежно від його розміру.Наукова новизна результатів дослідження полягає у встановленні чинників, які впливають на кількість частинок, що відбирається з кожного вузького класу крупності.Практична значимість полягає у розробленні методики визначення загального об’єму проби, а отже, її маси під час покускового опробування руди залежно від заданої точності проведення робіт. Застосування отриманих результатів може бути корисним для розроблення нових методів оптимізації процесів кускового опробування масивів руд, що базуються на аналізі їхніх структурних характеристик та точності відбору проб.

The purpose of the work is to determine the specimen’s minimum weight during the test of lump material. It is known that the larger the specimen weight, the greater the reliability of the obtained information. At the same time, the larger the specimen weight, the greater the unproductive costs for preparing an analytical specimen. Thus, the issue of specimen’s size minimization entails minimizing the costs of testing and control of technological indicators of mineral processing. However, the specimen weight should be selected taking into account the disclosure of a valuable mineral, which depends on the particle size, i.e. each class should be sufficient to determine the quality indicators in it.The paper presents algorithms for determining the function of the distribution of intergrowths with a known granulometric composition of the product and testing the ore mass by selecting individual pieces in order to form a representative specimen. For this, it is necessary to have a structural and textural characteristic of the tested ore, namely: the thickness of ore and non-ore layers and the content of useful minerals in them. The limits of possible changes in the mineral content in a single specimen depending on its size are found.The scientific novelty of the research results is the establishment of the factors that affect the amount of particles selected from each size class.The practical significance is the development of a method of determining the total specimen volume, and therefore its weight, during piecewise sampling of ore depending on the specified accuracy. The implementation of the obtained results may be useful for developing new methods for optimizing the processes of piecewise sampling of ore mass, based on the analysis of their structural characteristics and sampling accuracy.
Determination of the specimen’s minimum weight during the ore mass test
Keywords: випробування; маса проби; текстурно-структурні ознаки руди; точність випробування; клас крупності; кількість частинок; testing; specimen weight; textural and structural features of ore; test accuracy; size class; amount of particles