Моделювання фізичних явищ у віртуальному середовищі: вплив на якість навчання - Кайдан, В. П.; Кайдаш, М. Д.; Kaidan, V. P.; Kaidash, M. D. (Донбаський державний педагогічний університет, 2025)
У статті проаналізовано педагогічний потенціал моделювання фізичних явищ у віртуальному середовищі в контексті трансформації сучасної фізичної освіти. Обґрунтовано дидактичні умови ефективного використання симуляцій і віртуальних лабораторій, визначено їх вплив на концептуальне розуміння, навчальну мотивацію та розвиток дослідницьких компетентностей. Показано доцільність поєднання віртуального й реального експерименту для підвищення якості навчання фізики.

The article analyzes the pedagogical potential of physical phenomena modeling in a virtual environment within the context of modern physics education transformation. The didactic conditions for the effective use of simulations and virtual laboratories are substantiated, and their impact on conceptual understanding, learning motivation, and the development of research competencies is determined. The expediency of combining virtual and real experiments to improve the quality of physics education is demonstrated.
Modeling of physical phenomena in a virtual environment: impact on the quality of learning
Keywords: віртуальне моделювання; навчання фізики; цифрові лабораторії; симуляції фізичних явищ; дослідницькі компетентності; педагогічна методика; virtual modeling; physics education; digital laboratories; physical phenomena simulations; research competencies; pedagogical methodology