Модернізація АСУ формуванням садки вогнетривких виробів в умовах вогнетривкого заводу - Мачулян, О. В. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єктом дослідження є АСУ формуванням садки вогнетривких виробів в умовах вогнетривкого заводу. Предметом дослідження є автоматизація системи формування садки вогнетривких виробів в умовах вогнетривкого заводу. У першому розділі проаналізована предметна область застосування автоматизованих систем керування з використанням гідроприводів. Розглянуті наявні системи автоматизації, сформульована невирішена частина проблеми, яку планується досліджувати та вирішувати в рамках кваліфікаційної роботи. У другому розділі надана загальна характеристика технологічного процесу, проведено аналіз технологічного процесу як об’єкту автоматизації, визначені задачі управління об’єктом, задачі автоматичного контролю та регулювання відповідних технологічних параметрів, обґрунтовано вибір структури системи автоматизованого управління та технічних засобів для всіх рівнів автоматизації. У третьому розділі обґрунтовано вибір технічних засобів автоматизації для визначених технологічних параметрів, спроектовано САР. Розроблено програмне забезпечення для системи регулювання технологічними параметрами гідравлічної системи формування садки вогнетривких виробів з використанням програмних продуктів TIA PORTAL та STARTER. Розроблено набір правил для нечіткого пропорційно-інтегрального регулятора частотою обертання двигуна насосу гідравлічної системи з використанням програмного забезпечення Simulink MATLAB. У четвертому розділі виконано розрахунок економічної ефективності запропонованої системи автоматизації.

The research object is the automated control system for refractory product stacking in a refractory plant. The research subject is the automation of technological processes for forming refractory product stacks in industrial conditions. In the first chapter, the subject area of automation in refractory product stacking has been analyzed. Existing automation systems utilizing hydraulic drives have been reviewed. An unresolved part of the problem has been identified. The second chapter analyzes the technological process as an automation object. Control objectives, automatic monitoring tasks, and regulation of relevant technological parameters have been defined. The selection of the automated control system structure and technical means for all automation levels has been justified. In the third chapter, the choice of automation hardware has been substantiated based on the determined technological parameters. The control system has been designed. Software has been developed for a Siemens controller to regulate the technological parameters of the hydraulic system for refractory product stacking using the TIA Portal and Starter software. Based on the characteristics of the technological process, a fuzzy PI controller for regulating the rotational speed of the hydraulic pump motor has been designed in MATLAB Simulink. In the fourth chapter, the economic efficiency of the proposed automation system has been calculated.
Наук. керівник: Мірошниченко В. І., канд. техн. наук, доцент
Keywords: АСУ; ЦМВ; формування садки; гідропривод; нечітка логіка; automated control system; hydraulic drive; refractory product stacking; fuzzy logic; frequency converter