Підвищення операційної ефективності на підставі аналізу можливостей впровадження інвестиційного проєкту сталого розвитку та обгрунтування його доцільності в умовах ТОВ ТПК «ПРОФАЛЬЯНС» - Трусова, А. О. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Метою дослідження є пошук і обгрунтування можливості підвищення операційної ефективності базового підприємства ТОВ ТПК «ПРОФАЛЬЯНС» завдяки впровадженню інвестиційного проєкту сталого розвитку, що забезпечує конкурентоспроможність у довгостроковій перспективі. Об’єктом дослідження є основні та допоміжні бізнес-процеси в контексті забезпечення сталого розвитку, передбачені в рамках етапів та заходів реалізації інвестиційних проєктів підвищення операційної ефективності. Предметом дослідження – сукупність теоретико-методичних основ проєктного менеджменту та науково-практичних засад процедури забезпечення сталого розвитку в умовах вітчизняного промислового підприємства. У першому розділі роботи розглянуто теоретичні та методологічні аспекти інвестиційного проєктування в контексті концепції сталого розвитку, сучасних стандартів і настанов проєктного менеджменту, а також ESG-трендів у бізнес-середовищі. У другому розділі роботи детально проаналізовано діяльность компанії ТОВ ТПК «ПРОФАЛЬЯНС» та розглянуто можливості впровадження принципів сталого розвитку в умовах воєнного стану. За 5 допомогою інструментарію IDEF0 змодельовано бізнес-процес управління проєктом AS-IS та TO-BE з використанням програмного продукту Ramus. Розроблено комплексний інвестиційний проєкт сталого розвитку розрахований на 5 років на основі детального планування етапів реалізації (5 фаз життєвого циклу) у програмному середовищі MS Project, побудовано діаграму Ганта та визначено критичний шлях. Для забезпечення чіткого розподілу відповідальності та координації проєктної команди розроблено детальну RACI-матрицю для кожної фази проєкту. Також надано фінансово-економічну характеристику діяльності підприємства та визначено ресурси, необхідні для реалізації інноваційних заходів. У третьому розділі роботи здійснено комплексне обгрунтування доцільності реалізації інвестиційного проєкту з урахуванням ризиків воєнного часу. Проведено узагальнену класифікацію та характеристику ризиків проєкту, виконано SWOT-аналіз і на його основі визначено стратегічні напрями розвитку підприємства. Здійснено кількісну оцінку ризиків із використанням матриці ризиків та визначено їх пріоритетність. Для переходу від аналітичних результатів до управлінських рішень застосовано дерево «Проблеми-цілі-завдання» та RACI-матрицю управління ризиками, сформовано програму мінімізації ризиків. Проведено розрахунок показників ефективності проєкту з урахуванням премії за ризик (ставка дисконту 27%), виконано порівняльний та сценарний аналіз фінансової стійкості проєкту, а також аналіз чутливості показника NPV до зміни ключових параметрів. Отримані результати підтверджують фінансову стійкість та доцільність реалізації проєкту навіть за несприятливих умов. Результати розрахунку ефективності інвестиційного проєкту свідчать про доцільність його реалізації. За результатами оцінки отримано позитивне значення чистого приведеного доходу (NPV) як за базовою ставкою дисконту, так і з урахуванням премії за ризик (27%), 6 дисконтований термін окупності (PP) є прийнятним для підприємства, а значення показників індексу прибутковості (PI) та внутрішньої норми доходності (IRR) перевищують мінімально допустимі рівні. Результати порівняльного, сценарного та аналізу чутливості підтвержджують, що проєкт залишається фінансово стійким навіть за несприятливих змін ключових параметрів, у зв’язку з чим він рекомендований до впровадження.
Наук. керівник: Латишева Олена Володимирівна, доцент, канд. екон. наук