Обґрунтування заходів по підвищенню ефективності управління розподілом шихти в доменній печі - Копитько, О. Г.; Kopytkoi, O. H. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У кваліфікаційній роботі розглядаються питання підвищення ефективності управління розподілом шихти в доменній печі шляхом модернізації завантажувальних пристроїв. Визначено основні проблеми, пов’язані із використанням конусних засипних апаратів, та обґрунтовано доцільність переходу на безконусні завантажувальні пристрої. Проведено статистичний аналіз різних схем завантаження та їх впливу на технікоекономічні показники роботи доменної печі. Запропоновані заходи дозволяють зменшити питому витрату коксу на 3,7-4%. Робота містить аналітичний огляд, методи дослідження, результати аналізу та рекомендації щодо впровадження сучасних завантажувальних систем у металургійному виробництві.

The qualification thesis examines the issues of improving the efficiency of burden distribution management in a blast furnace through the modernization of charging devices. The main problems associated with the use of bell-type charging systems are identified, and the feasibility of transitioning to bell-less charging devices is substantiated. A statistical analysis of various loading schemes and their impact on the techno-economic performance of the blast furnace has been conducted. The proposed measures allow reducing the specific coke consumption by 3.7-4%. The study includes an analytical review, research methods, analysis results, and recommendations for the implementation of modern charging systems in the metallurgical industry.
Substantiating measures to enhance the efficiency of the blast furnace burden distribution management
Наук. керівник: Бойко М. М., канд. техн. наук, доцент
Keywords: доменна піч; завантажувальний пристрій; безконусний засипний апарат; розподіл шихти; економія коксу; технікоекономічний аналіз; blast furnace; charging device; bell-less charging system; burden distribution; coke savings; techno-economic analysis