Розробка інтелектуальних систем керування машинами - Налобіна, О. О.; Голотюк, М. В.; Бундза, О. З.; Шимко, А. В.; Пилипака, Т. С.; Nalobina, O. O.; Holotiuk, M. V.; Bundza, О. Z.; Shymko, A. V.; Pylypaka, T. S. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Сучасний розвиток технологій сприяє широкому впровадженню інтелектуальних систем керування машинами в різних галузях промисловості, транспорту та сільського господарства. Інтелектуальні системи забезпечують автоматизацію управління, підвищують ефективність, надійність і безпеку експлуатації техніки, а також сприяють зменшенню витрат на технічне обслуговування та ремонт. У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти розробки інтелектуальних систем керування машинами, здійснено аналіз сучасних тенденцій і перспектив їх використання. У процесі дослідження проаналізовано наукові публікації та останні розробки в галузі інтелектуального керування, що дало змогу визначити основні проблеми та виклики, пов’язані з автоматизацією машинобудівних процесів. Сформульовано основні вимоги до інтелектуальних систем керування, що містять адаптивність, здатність до самонавчання, мінімізацію енерговитрат та підвищення надійності експлуатації. Для кількісної оцінки ефективності запропоновано багатофакторну математичну модель, яка враховує вплив основних параметрів, як-от навантаження, тривалість роботи та коефіцієнти регуляції. На основі моделі здійснено серію розрахунків та побудовано графічні залежності, які демонструють зміну ефективності роботи машин залежно від зовнішніх і внутрішніх факторів. Результати дослідження підтверджують, що впровадження інтелектуальних систем керування сприяє значному підвищенню продуктивності машин, зменшенню простоїв, покращенню технічного обслуговування та оптимізації витрат на експлуатацію. Одержані висновки можуть бути корисними для розробників техніки, науковців та інженерів, які працюють у сфері автоматизації та вдосконалення машинобудівних систем.

The modern development of technologies contributes to the wide implementation of intelligent machine control systems in various industries, transport and agriculture. Intelligent systems provide automation of management, increase the efficiency, reliability and safety of equipment operation, as well as contribute to the reduction of maintenance and repair costs. This article examines the theoretical and practical aspects of the development of intelligent machine control systems, analyzes modern trends and prospects for their use. In the research process, scientific publications and the latest developments in the field of intelligent control were analyzed, which made it possible to identify the main problems and challenges associated with the automation of machine-building processes. The main requirements for intelligent control systems are formulated, including adaptability, self-learning ability, minimization of energy consumption and increase in reliability of operation. A multifactorial mathematical model is proposed for the quantitative assessment of efficiency, which takes into account the influence of the main parameters, such as load, duration of work and regulation coefficients. Based on the model, a series of calculations were carried out and graphical dependencies were built, which demonstrate the change in the efficiency of the machines depending on external and internal factors. The results of the study confirm that the implementation of intelligent control systems contributes to a significant increase in machine productivity, reduction of downtime, improvement of maintenance and optimization of operating costs. The obtained conclusions can be useful for equipment developers, scientists and engineers working in the field of automation and improvement of machine-building systems.
Development of intelligent machine control systems
Keywords: інтелектуальні системи; автоматизація; керування машинами; оптимізація; технічне обслуговування; математичне моделювання; intelligent systems; automation; machine control; optimization; maintenance; mathematical modeling