Фізико-хімічний механізм розчинення частинок неметалевих включень у шлаку проміжного ковша - Єфімова, В. Г.; Тимошенко, Д. О. (КПІ ім. Ігоря Сікорського; НН ІМЗ ім. Є.О. Патона, 2025)
В результаті проведених досліджень було представлено механізм, де закономірності кінетики гетерогенних процесів пояснює процес розчинення неметалевих включень у шлаковій фазі з утворенням продуктів реакції. Показано, що продукти реакції утворюють суцільний шар на поверхні частинок, що розчинялися, але їх товщина залишалася обмеженою і, отже, не мала істотного впливу на загальний процес розчинення. Встановлено, що швидкість процесу розчинення залежить від дифузії частинок у шлаку, особливо в зоні розчинення.