Аналітичний огляд технології Q-ONE від компанії Danieli Automation - Кононюк, Д. В.; Рухлов, А. В.; Kononyuk, D. V.; Rukhlov, A. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Автори статті виконали аналітичний огляд системи Q-One від компанії Danieli Automation, яка призначена для ефективного електрозабезпечення основного електросталеплавильного устаткування (дугові печі, установки «ківш-піч» тощо). Така інноваційна система поступово набуває популярності у світових провідних металургійних виробників завдяки реалізації концепції «чистої шини живлення» з погляду підтримання низького значення коефіцієнта несинусоїдальності напруги та високого коефіцієнта потужності. Для визначення сильних і слабких сторін запропонованої технології в статті розглянуто «класичний» спосіб електропостачання сталеплавильних печей за допомогою пічних трансформаторів та фільтро-компенсувальних пристроїв. Автори наголошують, що за такого способу фахівці електротехнічних служб борються з наслідками проблеми низької якості електричної енергії в мережах металургійних підприємств, тоді як система Q-One успішно «бореться» з її джерелом. Саме тому в роботі розглядається структура та основні елементи запропонованої італійськими фахівцями технології. Окрім цього, на підставі аналізу відкритих джерел інформації автори формують досить вичерпний перелік її переваг та недоліків порівняно з «класичним» способом електрозабезпечення електросталеплавильного устаткування. Висновок автори формулюють у вигляді рекомендації критично оцінювати потенційні переваги для конкретних умов упровадження системи Q-One, особливо на металургійних підприємствах України.

The authors of the article provide an analytical review of the Q-One system from Danieli Automation, which is designed to provide efficient power supply to the main electric steelmaking equipment (arc furnaces, ladle furnaces, etc.). This innovative system is gradually gaining popularity among the world’s leading steelmakers due to the implementation of the “clean power bus” concept in terms of maintaining a low voltage duty cycle and high power factor. In order to determine the strengths and weaknesses of the proposed technology, the article considers the “classical” method of power supply to steelmaking furnaces using furnace transformers and filter-compensating devices. The authors emphasise that with this method, electrical engineers struggle with the consequences of the problem of low power quality in the networks of metallurgical enterprises, while the Q-One system successfully “fights” with its source. That is why this paper discusses the structure and main elements of the technology proposed by Italian experts. In addition, based on the analysis of open sources of information, the authors form a fairly comprehensive list of Q-One’s advantages and disadvantages compared to the “classical” method of power supply for electric steelmaking equipment. The authors conclude the paper with a recommendation to critically evaluate the potential advantages for specific conditions of implementation of the Q-One system, especially at metallurgical enterprises in Ukraine.
Analytical review of Q-ONE technology from Danieli Automation
Keywords: електросталеплавильне виробництво; технологія Q-One; якість електроенергії; пічний трансформатор; система електрозабезпечення; electric steelmaking; Q-One technology; power quality; furnace transformer; power supply system