Дослідження впливу затоплення вугільних шахт на якісний і кількісний стан водних ресурсів Донецької області - Главатських, К.; Богомаз, О. П. (ДВНЗ «Донецький національний технічний університет», 2025)
Вугільна галузь України характеризується значною кількістю закритих шахт, які здебільшого зосереджені на обмеженій території Донбасу. На початку 2014 року в Донецькій області діяли 133 вугільні шахти. Унаслідок окупації частини регіону, за різними оцінками, 39 шахт на захопленій території були підтоплені або повністю затоплені. До лютого 2022 року на контрольованій Україною частині Донбасу залишалося 33 діючі шахти. Станом на 31 січня 2025 року їх кількість зменшилася до 12. Найбільшу екологічну загрозу становить неконтрольований процес затоплення шахт. На тимчасово окупованих територіях Донбасу спостерігається припинення відкачування шахтних вод із закритих виробництв, що призводить до низки негативних наслідків: просідання земної поверхні, виходу небезпечних газів, локальних сейсмічних явищ, забруднення водних ресурсів та пошкодження інфраструктурних об’єктів. У зв’язку з цим проблема впливу ліквідації вугільних підприємств на водні ресурси України залишається надзвичайно актуальною.