Modern features of international trade development in the context of digitalization - Tеreshko, Yu. V.; Nahorna, O. V.; Терешко, Ю. В.; Нагорна, О. В. (Міжнародний університет бізнесу і права, 2025)
International trade is one of the key components of the global economy, facilitating the connection between countries and contributing to their economic growth. In today's rapidly changing world, fueled by technological advancements, digitalization has emerged as a significant catalyst for transformations in international trade. These transformations are changing how business is conducted and shaping a new architecture of economic relations between countries. It involves the simplified exchange of goods, services, capital, technologies, and other resources, overcoming the barriers created by national borders. As the digitalization of the global economy continues to accelerate and the transformations above become increasingly evident, studying the key trends in the development of international trade is highly timely and relevant. The outlined article aims to review the current features of the development of international trade in the context of digitalization.

Міжнародна торгівля є однією з ключових складників глобальної економіки, що забезпечує взаємозв'язок між країнами та сприяє їх економічному зростанню. У сучасному світі, який динамічно змінюється під впливом технологічного прогресу, цифровізація стала потужним каталізатором специфічних трансформацій у міжнародній торгівлі. Ці трансформації змінюють не лише способи ведення бізнесу, але й формують нову архітектуру економічних відносин між країнами. Вона передбачає спрощений обмін товарами, послугами, капіталом, технологіями та іншими економічними ресурсами, долаючи бар'єри, створювані державними кордонами. Оскільки цифровізація глобальної економіки продовжує прискорюватися, а вищезгадані трансформації стають усе більш очевидними, дослідження основних тенденцій розвитку міжнародної торгівлі є своєчасним та актуальним. Метою цієї статті є огляд сучасних особливостей розвитку міжнародної торгівлі в умовах цифровізації. За результатами дослідження констатовано, що особливості розвитку міжнародної торгівлі в умовах цифровізації є визначальними для формування нових правил, тенденцій та механізмів функціонування світових ринків. Вони відбивають вплив цифрових технологій на міжнародну торгівлю та мають багатоаспектний характер щодо процесів обміну товарами, послугами, капіталом, технологіями та іншими економічними ресурсами через поширення електронної комерції, автоматизацію ланцюгів постачання, поширення цифрових платіжних систем, цифровізацію митного оформлення та регулювання. Доведено, що поширення електронної комерції формує нові можливості для обміну товарами та послугами через інтернет. Автоматизація ланцюгів постачання сприяє оптимізації управління процесами постачання, знижує витрати, підвищує ефективність і точність логістичних операцій. Поширення цифрових платіжних систем забезпечує зручність, швидкість і безпеку фінансових операцій, що є критично важливим для функціонування міжнародної торгівлі. Цифровізація митного оформлення та регулювання сприяє автоматизації митних процедур, зменшує адміністративне навантаження, підвищує прозорість і мінімізує ризики корупції.
Сучасні особливості розвитку міжнародної торгівлі в умовах цифровізації
Keywords: innovations; digitalization; automation tools; trade process efficiency; international trade; інновації; цифровізація; інструменти автоматизації; ефективність торговельних процесів; міжнародна торгівля