Інтелектуальні системи контроль технічного стану електроприводів промислових об’єктів на базі цифрових двійників - Шрамко, Ю. Ю.; Іванчишина, С. В. (НТУ «Дніпровська політехніка», 2025)
У статті розглянуто підходи до створення системи контролю технічного стану промислових електроприводів на основі цифрового двійника, побудованого на математичній моделі асининхронного двигуна в координатах 𝑑–𝑞. Показано можливість поєднання електромагнітної, теплової та вібраційної підсистем у єдиній структурі цифрового двійника для оцінки параметрів приводу в режимі, близькому до реального часу. Обґрунтовано вибір частоти оновлення даних 10–50 мс з урахуванням затримок у сенсорних каналах та обчислювальних процесах. Сформовано контур діагностики, що поєднує модельні дані та експериментальні сигнали з використанням методів спектрального аналізу та машинного навчання. Запропонований підхід може бути використаний для прогнозного контролю та підвищення надійності промислових електроприводів.
Keywords: цифровий двійник; електропривод; dq-модель; діагностика; прогнозне технічне обслуговування; вібраційний аналіз; теплова модель