Науково-практичні аспекти застосування експертних методів для управління охороною праці - Кружилко, О. Є.; Володченкова, Н. В.; Майстренко, В. В.; Волошин, В. В.; Полукаров, О. І. (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», 2025)
У статті розглянуто науково-практичні аспекти застосування експертних методів в управлінні охороною праці. Особливу увагу приділено методам аналізу ієрархій та парних порівнянь як інструментам прийняття обґрунтованих рішень у сфері безпеки праці. Наведено рекомендації щодо практичного застосування цих методів, підкреслено важливість комплексного підходу до оцінювання професійних ризиків.

The article considers scientific and practical aspects of the application of expert methods in occupational safety management. Particular attention is paid to the methods of analysis of hierarchies and paired comparisons as tools for making informed decisions in the field of occupational safety. Recommendations are given for the practical application of these methods, and the importance of a comprehensive approach to assessing occupational risks is emphasized.
Keywords: охорона праці; професійні ризики; експертні методи; метод аналізу ієрархій; парні порівняння; occupational safety; professional risks; expert methods; analytic hierarchy process; pairwise comparisons