Дослідження умов підробки поверхневих об'єктів на території ВСП "ШУ ДНІПРОВСЬКЕ" ПРАТ "ДТЕК ПАВЛОГРАДВУГІЛЛЯ" та розробка проєкту мір охорони - Новицький, Г. А. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Мета кваліфікаційної роботи – прогноз очікуваних зрушень і деформацій під'їзних залізничних колій в зоні впливу гірничих робіт 775 лави. Об’єкт дослідження – шахта «Дніпровська», гірничі виробки пласта с8, земна поверхня. Предмет дослідження – процес зрушення гірських порід, і як результат цього процесу, деформації об’єктів на земній поверхні, які попадають в зону впливу гірничих робіт. Розділ «Геологічна характеристика родовища» присвячений геологічній будові шахтного поля та короткій характеристиці вугільних пластів. Розділ «Гірничі роботи» присвячений технології та технологічній забезпеченості видобутку вугілля. У розділі представлена характеристика схеми розкриття, системи розробки шахтного поля, механізації очисних робіт. У розділі «Охорона праці» приведений аналіз потенційних небезпек і шкідливостей шахти, розглянуті інженерно-технічні заходи щодо забезпечення безпеки робіт, заходи щодо запобігання небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Розділ «Маркшейдерські роботи» відображає спектр 6 маркшейдерських робіт на підприємстві, починаючи з робіт на поверхні, передачі координат і висотної позначки в шахту і подальший маркшейдерський супровід роботи гірничого підприємства, пов’язаного з видобутком корисної копалини. Профілююча частина присвячена передрозрахунку зрушень і деформацій земної поверхні і залізниці в зоні впливу 775 лави. На підставі порівняння очікуваних і допустимих показників запропоновані заходи охорони залізничних колій.
Наук. керівник: Назаренко В. О., д-р тех. наук
Keywords: шахта; пласт; система розробки; поверхня; зрушення; деформація; підробка; розрахункові показники; допустимі показники; максимальнео осідання; спостережна станція