Методика коректування параметрів бази даних технологічного процесу - Разживін, О. В.; Койфман, О. О.; Мірошниченко, В. І.; Новіков, Д. С.; Razzhyvin, O. V.; Koyfman, O. O.; Miroshnychenko, V. I.; Novikov, D. S. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті розкрито науково-технічно проблему управління складним та унікальним обладнанням. Під час автоматизації технологічного процесу використовують таблично задані параметри, за допомогою яких регламентують дії операторів та забезпечують необхідні результати процесу. Математичне моделювання, а також організація роботи АСУ ТП можливі за допомогою цифрових двійників об’єктів автоматизації. Сучасна тенденція синтезу цифрових двійників виходить з базі даних параметрів «вхід – вихід об’єкта». Складання бази даних параметрів «вхід – вихід об’єкта» у вигляді таблиці, яка може містити: розроблені інструкції або вказівки щодо регулювання параметрів технологічного процесу, що охоплюють усі ймовірні ситуації; параметричну зміну керованої величини залежно від зміни вхідних (керівних) параметрів. Тому процес створення табличної інформації потребує певних обмежень щодо достатності. Під достатністю варто розуміти достатність обсягу інформації, використання якого гарантує сприятливий результат процесу чи високу точність побудови цифрового двійника об’єкта автоматизації. До того ж таблиця, що містить значення параметрів процесу, повинна охоплювати всі вірогідні ситуації. Однак практична реалізація такого завдання вимагає проведення великої кількості експериментальних і модельних досліджень. Як правило, на практиці не вдається заповнити всю таблицю через обмежену кількість вимірів З огляду на викладені особливості, завдання визначеності ступеня інформативності бази даних опису стану об’єктів автоматизації є актуальним.

The article reveals the scientific and technical problem of managing complex and unique equipment. When automating a technological process, tabulated parameters are used, with the help of which the actions of operators are regulated and the necessary results of the process are ensured. Mathematical modeling, as well as the organization of ACS TP work, is possible with the help of digital duplicates of automation objects. The modern trend of synthesis of digital doubles comes from the database of input-output parameters of the object. Compilation of a database of input-output parameters of the object in the form of a table, which may contain: developed instructions or instructions for regulating the parameters of the technological process, covering all situations that are likely to occur; parametric change of the controlled quantity depending on the change of the input (control) parameters. Therefore, the process of creating tabular information requires certain limitations regarding sufficiency. In this case, sufficiency should be understood as the sufficiency of the amount of information, the use of which guarantees a favorable outcome of the process or high accuracy of building a digital double of the automation object. At the same time, the table containing the values of the process parameters should cover all situations that are likely to occur. However, the practical implementation of such a task requires a large number of experimental and model studies. As a rule, in practice, it is not possible to fill the entire table due to the limited number of measurements In connection with the stated features, the task of determining the degree of informativeness of the database describing the state of automation objects is an urgent scientific and technical task
Methodology for adjusting database parameters of the technological process
Keywords: база даних; коректування; таблиця; параметр; пропуск; метод найменших квадратів; database; adjustment; table; parameter; omission; method of least squares