Особливості дистанційного навчання хімії у технічному виші - Юсіна, Г. Л.; Yusina, G. L. (ГО «ІНСТИТУТ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ І ТРАНСФЕРУ ЗНАНЬ», 2024)
Впровадження дистанційних технологій в освітній процес є актуальним завданням на всіх етапах навчання, зокрема і в системі вищої освіти. Складність реалізації такого роду технологій у технічному університеті пов'язана з практико-орієнтованістю більшості дисциплін, тобто з необхідністю формування практичних умінь і навичок у студентів. Метою проведеного дослідження э аналіз особливостей організації дистанційного формату вивчення хімії, виявлення найбільш значущих чинників, що впливають на результати вивчення хімічних дисциплін при реалізації дистанційної форми навчання та визначення шляхів подальшого вдосконалення викладання. Для розв'язання поставленого завдання було проведено аналіз педагогічної літератури, практичного досвіду організації дистанційного навчання студентів, а також аналіз організації дистанційного навчання хімії бакалаврів 1 курсу технічних спеціальностей у Технічному університеті «Метінвест політехніка» з використанням електронного інформаційно-освітнього середовища Microsoft Teams та Moodle Moco з подальшим узагальненням і систематизацією виявлених особливостей. Наведено аналіз організації навчального процесу, розглянуто структуру курсу, форми та методи проведення лекційних, практичних занять та лабораторних робіт. Особливу увагу приділено поточному контролю знань з курсу: семестрова оцінка складається з виконання практичних завдань, захисту та оформлення звітів з лабораторних робіт, виконання індивідуальних розрахункових завдань та модульних контрольних робіт. Різноманітні завдання дозволяють перевірити рівень теоретичних знань та практичних навичок, набутих студентами. Лабораторні роботи, передбачені навчальними планами, проводяться у вигляді перегляду роликів з відеохостингу YouTube, з докладним обговоренням хімізму процесів, що протікають, і висновків Проведено опитування студентів щодо проблем, які виникли при вивченні хімії. Найбільш поширеними є: низький базовий рівень знань хімії; відсутність живого спілкування з викладачем; високий темп викладання; відключення і низька швидкість інтернету під час занять. Проаналізовано оцінки поточної успішності декількох груп, виявлено теми, що викликають найбільші труднощі під час дистанційного формату вивчення хімії. Проведені дослідження дозволять визначити напрямки з покращення якості викладання хімії.

The introduction of distance technologies into the educational process is an urgent task at all stages of education, including in the higher education system. The complexity of implementing this kind of technology at a technical university is related to the practice-oriented nature of most disciplines, i.e. the need to develop practical skills in students. The aim of this study is to analyse the peculiarities of organising the distance learning format of chemistry, to identify the most significant factors that influence the results of studying chemical disciplines in the implementation of distance learning and to identify ways to further improve teaching. To solve this problem, we analysed the pedagogical literature, practical experience in organising distance learning for students, as well as the organisation of distance learning in chemistry for 1st year bachelors of technical specialities at the Technical University ‘Metinvest Polytechnic’ using the electronic information and educational environment Microsoft Teams and Moodle Moco, followed by generalisation and systematisation of the identified features. The article analyses the organisation of the educational process, considers the structure of the course, forms and methods of lectures, practical classes and laboratory work. Particular attention is paid to the current control of knowledge in the course: the semester assessment consists of practical tasks, defence and preparation of reports on laboratory work, individual calculation tasks and module tests. Various assignments allow us to test the level of theoretical knowledge and practical skills acquired by students. Laboratory work, as provided for in the curriculum, is conducted in the form of watching videos from YouTube, with a detailed discussion of the chemistry of the processes and conclusions A survey of students was conducted on the problems encountered in the study of chemistry. The most common problems are: low basic level of knowledge of chemistry; lack of live communication with the teacher; high pace of teaching; disconnection and low speed of the Internet during classes. The article analyses the current performance of several groups and identifies the topics that cause the greatest difficulties in the distance learning format of chemistry. The conducted research will allow us to identify areas for improving the quality of chemistry teaching.
Features of distance learning in chemistry at a technical university
Keywords: дистанційне навчання; хімія; платформи Microsoft Teams та Moodle Moco; контроль знань; рівень успішності; distance learning; chemistry; Microsoft Teams and Moodle Moco platforms; knowledge control; success rate