Підходи до управління витратами підприємства в умовах ресурсних обмежень - Шеховцова, В. В.; Пугачов, В. М.; Ясінецька, І. А.; Shekhovtsova, V. V. (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, 2026)
Зважаючи на те, що наша держава перебуває в умовах воєнного стану, який веде за собою макроекономічну нестабільність та логістичноенергетичні виклики, виняткової актуальності набуває проблематика забезпечення можливості підприємств здійснювати ефективне управління витратами шляхом адаптації своєї діяльності до вимог сьогодення. Створення ефективної системи управління витратами вважається гарантією забезпечення високого рівня конкурентоздатності та прибутковості підприємств. Особливу увагу варто приділити малому бізнесу, який, з однієї сторони, показує високий рівень гнучкості та адаптації, а з іншої – переживає брак ресурсів та високі ризики. Мета полягає у систематизації підходів до управління витратами підприємства в умовах ресурсних обмежень.

Given that our state is in a state of martial law, which entails macroeconomic instability and logistical and energy challenges, the issue of ensuring the ability of enterprises to effectively manage costs by adapting their activities to the requirements of the present day is of exceptional relevance. The creation of an effective cost management system is considered a guarantee of ensuring a high level of competitiveness and profitability of enterprises. Particular attention should be paid to small businesses, which, on the one hand, show a high level of flexibility and adaptation, and on the other hand, experience a lack of resources and high risks. Purpose. The purpose of the study is to systematize approaches to managing enterprise costs in conditions of resource constraints.
Approaches to managing enterprise costs under resource constraints
Keywords: витрати підприємства; управління витратами; підходи до управління витратами; методи управління; ресурсні обмеження; enterprise costs; cost management; approaches to cost management; management methods; resource constraints