Оцінка впливу параметрів виробництва сталі на показники якості гарячого прокату («БТЛС-1680») - Єрьоменко, А. С. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об'єкт дослідження – технологічний процес виробництва гарячекатаної смуги на стані БТЛС-1680 ПрАТ «Запоріжсталь». Предмет дослідження – вплив технологічних параметрів (хімічний склад, температурно-деформаційні режими, якість заготовки) на показники якості гарячекатаного прокату. Мета роботи – оцінити вплив параметрів виробництва сталі на якість гарячекатаного прокату та розробити практичні рекомендації щодо їх оптимізації. У першому розділі наведено характеристику обладнання та технологію виробництва гарячекатаних смуг на стані БТЛС-1680, проаналізовано фактори, що впливають на якість прокату. У другому розділі на основі аналізу плавки №1216256 (сталь S235JR, 3,5×1250 мм) виконано розрахунки обтиснення, енергосилових параметрів, швидкості охолодження та поперечного профілю, розроблено рекомендації щодо оптимізації режимів прокатки. У третьому розділі проаналізовано стан охорони праці на ділянці стану, виявлено перевищення нормативів за температурою, шумом, запиленістю та тепловим випромінюванням, запропоновано заходи захисту. У четвертому розділі виконано техніко-економічне обґрунтування впровадження рекомендацій, розраховано одноразові витрати (______ грн) та річний економічний ефект (______ млн грн/рік).
Наук. керівник: Штода Максим Миколайович, канд. тех. наук, доцент
Keywords: гарячекатаний прокат; БТЛС-1680; якість прокату; обтиснення; температура змотування; охорона праці