Управління талантами підприємства як фактор забезпечення довгострокової операційної ефективності бізнесу - Ровенська, В. В.; Rovenska, V. V. (Гельветика, 2024)
В статті визначено сутність поняття «управління талантами», розглянуто ключові фактори забезпечення успішного управління талантами на підприємстві, систематизовано підходи до розвитку талантів з врахуванням різних технологій налагодження взаємодії, і ефективної комунікації. Метою роботи є систематизація моделей розвитку талантів та їх управління та визначення можливостей та доцільності їх впровадження в сучасних українських реаліях. Результати. В статті з’ясовано способи розкриття потенціалу працівників, їх розвитку та підтримки. Доведено, що використання сучасних технологій конфліктменеджменту з врахуванням існуючих обмежень бізнес-середовища, наявних та потенційних перешкод для успішного управління персоналом та стейкхолдерами. В статті обґрунтовано, що опанування сучасного інструментарію управління талантами може бути корисне для вибору найбільш придатного для конкретної ситуації підходу до управління талановитими співробітниками, їх залучення і утримання з врахуванням індивідуальних психологічно-поведінкових, культурних та ін. відмінностей. Висновки та конкретні пропозиції автора. В статті автором представлено недоліки деяких інструментів оцінювання кандидатів. Автором обґрунтовано, що залежно від потреб та специфіки бізнес-середовища можна обирати різні інструменти управління талантами, але обов’язково з фокусом на використання всіх можливостей підвищення мотивації, рівня зацікавленості і залученості працівників. В статті також аргументовано, що підтримка та утримання талановитих працівників здатне забезпечити загальну операційну ефективність бізнесу. В статті доведено, що впровадження технік креативного мислення може бути важливим інструментом для управління талантами на підприємстві, оскільки буде сприяти покращенню умов праці, збільшення її продуктивності, зростанню залученості персоналу і зацікавленості в остаточному результаті та відповідно загальної операційної ефективності підприємства. Науковою новизною є систематизація моделей розвитку талантів та їх управління та визначення можливостей та доцільності їх впровадження в сучасних українських реаліях.

The article delves into the core concepts of "talent management" elucidating key factors essential for successful talent management within an enterprise. It systematically analyzes various approaches to talent development, taking into account diverse interaction technologies and effective communication strategies. Purpose. The purpose of the study is to systematise models of talent development and management and to determine the possibilities and feasibility of their implementation in the current Ukrainian realities. Results. Moreover, the article elucidates strategies for unleashing the latent potential of employees, fostering their growth and providing support. It underscores the indispensability of modern conflict management technologies, while considering the prevailing constraints of the business environment and potential obstacles to personnel and stakeholder management. Furthermore, the article argues for the efficacy of mastering contemporary talent management tools in selecting the most fitting approach for managing talented employees. It emphasizes the significance of considering individual psychological, behavioral, cultural, and other differences in attracting and retaining talent.Additionally, the article highlights the drawbacks associated with certain candidate assessment tools. It demonstrates how different talent management tools can be tailored to meet the specific needs and intricacies of the business environment, always prioritizing opportunities to enhance employee motivation, interest, and engagement. Conclusion. In conclusion, the article posits that supporting and retaining talented employees can significantly bolster the overall operational efficiency of a business. The article proves that the introduction of creative thinking techniques can be an important tool for talent management at an enterprise, as it will help to improve working conditions, increase productivity, increase staff engagement and interest in the final result and, accordingly, the overall operational efficiency of the enterprise.
Enterprise talent management as a factor in ensuring long-term operational efficiency of the business
Keywords: управління талантами; управління комунікацією; людський потенціал; креативне мислення; мотивація; навчання та розвиток персоналу; залучення і утримання талантів; talent management; communication management; human potential; creative thinking; motivation; staff training and development; talent acquisition; talent retention