Перспективи впровадження єдиних підходів до побудови організаційної структури суміжних підприємств для підвищення ефективності управління бізнес-процесами - Буглак, К. А.; Шевченко, Н. Ю.; Buhlak, K. A.; Shevchenko, N. Yu. (Baltija Publishing, 2023)
Організаційна структура і штатна розпис – це «організаційний документ, в якому визначається перелік структурних підрозділів юридичної особи, посад та інформація щодо кількості працівників» [1]. Відповідно до пункту 3 статті 64 Господарського кодексу України, юридичні особи мають право самостійно встановлювати свою організаційну структуру і кількість працівників [2]. Якщо взяти до уваги великі корпорації і холдинги, то вони включають розгалужену структуру бізнес-одиниць. Різноманітність організаційної структури та штатного розпису таких бізнес-одиниць може ускладнити систему внутрішнього управління. Важливо враховувати, що кожна бізнес-одиниця може мати свою власну унікальну організаційну структуру. Деякі можуть бути більш ієрархічними та централізованими, інші – децентралізованими та більш гнучкими. Це може впливати на швидкість прийняття рішень, на розподіл влади та відповідальності між різними рівнями управління.