Дослідження можливостей використання різних видів твердого палива у виробництві окатишів - Ягольник, М. В.; Ковальов, Д. А.; Бочка, В. В.; Yaholnyk, M. V.; Kovalov, D.; Bochka, V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Актуальною проблемою в умовах сьогодення є вдосконалення технології та покращення якісних характеристик залізорудних окатишів. У статті розглянуто технологічні можливості використання різних видів твердого палива у виробництві окатишів. Відмічається, що питання окускування залізорудних матеріалів, що містять тверде паливо, яке має різні властивості та характеристики, у літературі розглянуті досить деталізовано, проте деякі аспекти із цього приводу потрібно вивчити докладніше. Характеристики твердого палива, наприклад вміст летких речовин, мають визначальний вплив на продуктивність процесу обпалу окатишів та їх міцність. Для дослідження впливу характеристик твердого палива й технологічних параметрів термообробки окатишів на їх властивості був вибраний складений і реалізований у лабораторних умовах п’ятифакторний план експерименту. Розроблено математичну модель, яка дає змогу оцінити вплив якості твердого палива на міцність обпалених окатишів. Доведено можливість отримання окатишів із додаванням вугілля з різними характеристиками. Визначено, що можливе використання вугілля зі вмістом летких речовин до 40 %, як заміна коксика, зі зниженням міцності окатишів у межах 20 %. Підтверджено факт зниження міцності окатишів зі збільшенням основності понад 0,5. Запропоновано оптимальні для цих умов технологічні параметри, які дадуть можливість забезпечувати необхідний рівень міцності окатишів за зменшення енергетичних витрат завдяки використанню менш дефіцитних видів палива. Найкращі показники міцності мають окатиші в разі використання палива крупності (40–71 мкм).

An urgent problem in today’s conditions is the improvement of technology and improvement of the qualitative characteristics of iron ore pellets. It is noted that the issue of agglomeration of iron ore materials containing solid fuels with different properties and characteristics has been discussed in sufficient detail in the literature, but some aspects of this issue need to be studied in more detail. The characteristics of solid fuels, such as the content of volatile substances, have a decisive influence on the productivity of the pellet firing process and their strength. To study the influence of solid fuel characteristics and technological parameters of pellet heat treatment on their properties, a five-factor experimental plan was selected, compiled and implemented in laboratory conditions. A mathematical model was developed that allows assessing the influence of solid fuel quality on the strength of roasted pellets. The possibility of obtaining pellets with the addition of coal with different characteristics was proven. It was determined that it is possible to use coal with a volatile substance content of up to 40 % as a replacement for coke, while reducing the strength of pellets within 20 %. The fact of a decrease in the strength of pellets with an increase in basicity above 0.5 was confirmed. The optimal technological parameters for these conditions are proposed, which will allow ensuring the required level of pellet strength while reducing energy costs, due to the use of less scarce types of fuel. The best strength indicators are obtained by pellets when using fuel with a particle size of (40–71 microns).
Research into the possibilities of using different types of solid fuels in the production of pellets
Keywords: паливо; окатиші; поліном; математична модель; міцність; fuel; pellets; polynomial; mathematical model; strength