Вплив відпалу на структуру і властивості зварних з’єднань жароміцного псевдо-α-титанового сплаву системи легування Ti–Al–Zr–Sn–Mo–Nb–Si - Ахонін, С. В.; Білоус, В. Ю.; Пашинський, В. В.; Селін, Р. В.; Северин, А. Ю.; Вржижевський, Е. Л. (Видавничий дім "Патон", 2025)
Досліджено вплив пічного відпалу після електронно-променевого та аргонодугового зварювання на властивості зварних з’єднань псевдо-α-титанового сплаву системи легування Ti–Al–Zr–Sn–Mo–Nb–Si. З метою порівняння властивостей зварних з’єднань в стані після зварювання та додаткової термообробки було використано критерій якості. Встановлено, що внаслідок впливу відпалу у металі зварних з’єднань жароміцного титанового псевдо-α-сплаву системи легування Ti–Al–Zr–Sn–Mo–Nb–Si, виконаних електронно-променевим зварюванням, формується більш дисперсна структура, яка забезпечує значення показників міцності зварних з’єднань на рівні 980 МПа, що становить 95 % від міцності основного металу, показники ударної в’язкості зварних з’єднань в стані після відпалу знаходяться на високому рівні 17,9 Дж/см2. Застосування відпалу після аргонодугового зварювання також призводить до подрібнення мікроструктури зварних з’єднань. Порівняння коефіцієнтів якості для зварних з’єднань, отриманих електронно променевим та аргонодуговим зварюванням, дозволяє зробити висновок про більш високий комплекс механічних характеристик з’єднань електронно-променевого зварювання як після зварювання, так і після відпалу. застосування відпалу дозволило підняти значення механічних характеристик з’єднань електронно-променевого зварювання без застосування локальної термічної обробки до рівня характеристик з’єднань електронно-променевого зварювання з локальною термічною обробкою. Бібліогр. 15, табл. 3, рис. 8.
Keywords: жароміцний титановий сплав; мікроструктура; механічні властивості; електронно-променеве і аргонодугове зварювання