Покращення режимів роботи шлаковозу в умовах конвертерного цеху ПрАТ «Камет-Сталь» - Косенко, Р. Г. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єктом дослідження є електромеханічна система приводу шлаковозу конвертерного цеху ПрАТ «Камет-Сталь» в умовах змінних технологічних навантажень та експлуатаційних режимів. Предметом дослідження є режими роботи електроприводу шлаковозу, процеси пуску, регулювання швидкості та забезпечення тягових характеристик, а також методи підвищення енергоефективності й зменшення пробуксовки колісних пар. У першому (аналітичному) розділі встановлено особливості технологічного процесу транспортування шлаку в умовах конвертерного цеху, визначено основні фактори, що впливають на роботу шлаковоза, зокрема значні інерційні навантаження, часті пуски та гальмування, нерівномірність розподілу навантаження на колісні пари та ризик втрати зчеплення з рейковою колією. Показано, що існуючі режими роботи супроводжуються підвищеними втратами енергії та зниженням ресурсу механічного обладнання. У спеціальному розділі проведено детальний аналіз електромеханічної системи шлаковоза, виконано розрахунок навантажувальних діаграм, параметрів двигуна та тиристорного перетворювача, а також побудовано математичну модель електропривода. Обґрунтовано вибір системи «тиристорний випрямляч – двигун постійного струму». У третьому розділі виконано економічне обґрунтування запропонованих заходів, яке показало, що модернізація електропривода забезпечує суттєве зниження витрат на електроенергію, ремонт та обслуговування обладнання. Розраховані показники ефективності (NPV, IRR, PI) підтверджують високу інвестиційну привабливість проєкту та короткий термін його окупності. У четвертому розділі надані заходи з охорони праці та безпека виробництва при роботі в киснево-конверторному цехи. Зроблено розрахунок освітлення машинного залу тиристорних перетворювачів.
Наук. керівник: Хілов Віктор Сергійович, д-р тех. наук, професор
Keywords: електропривод; шлаковоз; пробуксовка; математична модель; режими роботи