Технологія очищення господарсько-побутових стічних вод доменного цеху металургійного підприємства та шляхи підвищення їх ефективності - Міняйло, Д. О. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: технологічний процес очищення господарськопобутових стічних вод промислового підприємства. Предмет дослідження: удосконалення локальних очисних споруд доменого цеху. Мета роботи: розробка проєкту комплексу локальних очисних споруд для глибокого очищення господарсько-побутових стічних вод доменного цеху продуктивністю 700 м³/добу з доведенням якості очищеної води до норм технічної, що дозволить організувати замкнутий цикл водопостачання та виключити скид стічних вод у природні водойми. Основні результати: У роботі проведено аналіз системи водовідведення доменного цеху та особливостей формування господарсько-побутових стічних вод адміністративно-побутових корпусів. Досліджено склад і властивості стічних вод, проаналізовано існуючі технології очищення та ефективність роботи наявних очисних споруд. Обґрунтовано вибір багатоступеневої технологічної схеми очищення, що включає механічне очищення, усереднення витрати, біологічне очищення в аеротенку-витискувачі, вторинне відстоювання, доочищення та знезараження. Виконано проєктування та розрахунок основних елементів локальних очисних споруд, що забезпечують доведення якості очищеної води до нормативних показників для технічного використання. Оцінено 5 екологічний ефект від впровадження запропонованих рішень, який полягає у скороченні водоспоживання, організації замкнутого циклу водокористування та виключенні скидів стічних вод у природні водойми. Проведене економічне обґрунтування підтверджує доцільність і ефективність впровадження проєкту. Реалізація запропонованих технічних рішень сприятиме підвищенню рівня екологічної безпеки підприємства та зменшенню негативного впливу на навколишнє середовище.
Наук. керівник: Накемпій О. К., старший викладач
Keywords: стічні води; доменний цех; локальні очисні споруди; біологічне очищення; водокористування; екологічна безпека