Теоретичні засади оптимізації кулачкових механізміву транспортних енергетичних установках - Фомін, О. В.; Логвіненко, О. А.; Сагін, С. В.; Бурсук, О. М.; Муравйов, В. М.; Fomin, O. V.; Lohvinenko, O. A.; Sagin, S. V.; Bursuk, O. M.; Muraviov, V. M. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті розглянуто наукові основи вдосконалення кулачкових механізмів, що є складовою части-ною газорозподільних систем транспортних енергетичних установок. Актуальність роботи зумовлена необхідністю підвищення ефективності газообміну, зниження паливних витрат і зменшення негатив-ного впливу на довкілля під час експлуатації транспортних засобів. Основну увагу приділено побудові цілісної теоретичної моделі оптимізації, яка враховує кінематичні, динамічні, конструкційні, технологічні та ресурсні чинники. Як ключовий критерій, що оцінює ефективність функціонування кулачкових механіз-мів газорозподілу, вибрано величину «час – переріз», яка зумовлена діаграмою зміни прохідних перерізів клапанів за часом. Зазначено, що остання, своєю чергою, формується з урахуванням конструктивних особливостей впускних і випускних клапанів, каналів у кришці циліндра енергетичних установок і зада-ється профілем кулачка діаграми зміни підйомів штовхача. Тому як показник для оцінки «час – переріз» клапанів доцільно застосовувати коефіцієнт повноти діаграми підйомів штовхача, який тісно пов’язаний з якістю функціонування системи газорозподілу. Для реалізації поставлених завдань застосовано методи комп’ютерного моделювання та математичного планування експерименту, що дало змогу зменшити обсяг розрахунків і водночас зберегти високу точність результатів. Запропоновано алгоритм багато-параметричної оптимізації з урахуванням множинних обмежень, що дає змогу забезпечити збалансова-ну роботу механізму з урахуванням умов ресурсозбереження та автоматизації проєктування. Отримані результати доцільно впроваджувати в сучасні транспортні технології з метою підвищення енергоефек-тивності та довговічності енергетичних установок. Представлений підхід є основою для подальших досліджень і практичного впровадження в галузі проєктування транспортних систем нового покоління.

The article considers the scientific foundations of improving cam mechanisms, which are an integral part of gas distribution systems of transport power plants. The relevance of the work is due to the need to increase the efficiency of gas exchange, reduce fuel consumption and reduce the negative impact on the environment during the operation of vehicles. The main attention is paid to building a holistic theoretical optimization model that considers kinematic, dynamic, structural, technological and resource factors. As a key criterion for assessing the efficiency of the functioning of cam mechanisms of gas distribution, the value of “time-section” was chosen, which is determined by the diagram of changes in the passage sections of the valves over time. It is noted that as an indicator for assessing the “time-section” of valves, it is advisable to use the coefficient of completeness of the pusher lift diagram, which is closely related to the quality of the functioning of the gas distribution system. To implement the tasks, computer modeling and mathematical planning of the experiment methods were used, which made it possible to reduce the volume of calculations and at the same time maintain high accuracy of the results. A multiparameter optimization algorithm was proposed considering multiple constraints, which allows to ensure balanced operation of the mechanism considering the conditions of resource conservation and design automation. The results obtained should be implemented in modern transport technologies to increase energy efficiency and durability of power plants. The presented approach is the basis for further research and practical implementation in the field of designing new generation transport systems.
Theoretical principles of cam mechanisms optimization in transport power plants
Keywords: транспорт; енергетичні установки; транспортні технології; ресурсозбереження; експлуатація; автоматизація; комп’ютерне моделювання; математичне планування; transport; power plants; transport technologies; resource saving; operation; automation; computer modeling; mathematical planning