Розробка заходів підвищення експлуатаційної надійності нагнітача коксового газу для запобігання наднормативних викидів діоксиду карбону - Олєшкевич, Є. Г. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Об’єкт дослідження: нагнітач коксового газу. Предмет дослідження: параметри надійності нагнітача коксового газу. Мета кваліфікаційної роботи: підвищення експлуатаційної надійності нагнітача коксового для запобігання наднормативних викидів діоксиду карбону. У вступі розглянуто проблемну ситуацію вивчення технічного стану нагнітача коксового газу. В теоретичному розділі - розглядається конструкція газодувки, що використовується в коксохімічній промисловості, висвітлюються його компоненти та експлуатаційні вимоги, підкреслюється критичне значення надійної роботи для функціонування коксових печей і хімічних заводів, а також для забезпечення споживачів коксовим газом. В дослідницькому розділі розглядаються основні фактори, що впливають на надійність нагнітача коксового газу, заходи з усування вібрації та заходи підвищення експлуатаційної надійності нагнітача коксового газу. У технологічному розділі проведено аналіз роботи маслосистеми нагнітача коксового газу та мастила, яке використовують під час експлуатації. Розглядаються технології поводження з відпрацьованим мастилом, розглядається технологія забезпечення ефективного очищення турбінних масел від води та механічних домішок. В розділі «Охорона праці» розглянуті питання охорони праці під час ремонту та експлуатації, правила експлуатації нагнітача коксового газу. В економічному розділі розраховані економічні втрати під час зупинки нагнітача коксового газу через стан мастила в маслосистемі нагнітача коксового газу. В висновках наведені основні результати кваліфікаційної роботи.
Наук. керівник: Богомаз О. П., доцент кафедри БПОД, Ph.D.
Keywords: нагнітач коксового газу; компресор; газовувка; маслосистема; мастило; надійність