Психологічні основи поведінкової економіки та її роль у бізнесі - Чернякова, О. В.; Гришко, О. Д.; Маложон, О. І. (Ужгородський національний університет, 2025)
У статті здійснено комплексний теоретико-методологічний аналіз психологічних основ поведінкової економіки як міждисциплінарної дослідницької категорії, що поєднує економічні, психологічні, когнітивні та нейронаукові підходи до пояснення економічної поведінки індивідів у реальних умовах. Здійснено систематизацію та критичну інтерпретацію актуальних наукових позицій щодо понятійного апарату поведінкової економіки, зокрема категорій «обмежена раціональність», «когнітивне викривлення», «афективне рішення», «соціальні установки», що у сучасному економіко-психологічному дискурсі постають як ключові для аналізу прийняття рішень в умовах невизначеності. Окреслено теоретичні витоки формування поведінкової економіки в контексті критики неокласичної парадигми та зростання ролі міждисциплінарних підходів у гуманітарному знанні. Обґрунтовано, що поведінкова економіка виступає не лише як альтернатива класичним економічним моделям, але й як самостійна концептуальна платформа для розуміння економічної дії, що ґрунтується на багаторівневому аналізі психологічних чинників. Особливу увагу приділено аналізу прикладного значення поведінкової економіки у сфері бізнесу, включаючи управління проєктами, маркетингову діяльність, стратегічне планування та формування конкурентоспроможних моделей підприємницької поведінки. Продемонстровано, що використання поведінкових підходів дозволяє враховувати реальні механізми прийняття рішень економічними агентами, підвищуючи адаптивність бізнес-стратегій до сучасних викликів ринку. Обґрунтовано перспективність подальших досліджень у напрямі конкретизації психологічного інструментарію поведінкової економіки, зокрема з урахуванням нейрокогнітивних та емоційних аспектів. Матеріал статті має цінність для науковців, аналітиків та практиків, що працюють на перетині економіки, психології та управління.

The article presents a comprehensive theoretical and methodological analysis of the psychological foundations of behavioral economics as an interdisciplinary research program that integrates economic, psychological, cognitive, and neuroscientific approaches to explaining individual economic behavior under real-world conditions. The study systematizes and critically interprets current scholarly positions regarding the conceptual framework of behavioral economics, particularly the categories of «bounded rationality», «cognitive bias», «affective decision», and «social attitudes», which emerge as key concepts in contemporary economic-psychological discourse for analyzing decision-making under uncertainty. Theoretical origins of behavioral economics are outlined in the context of a critique of the neoclassical paradigm and the growing role of interdisciplinary approaches within the humanities. It is substantiated that behavioral economics serves not only as an alternative to classical economic models but also as an independent conceptual platform for understanding economic action based on a multilevel analysis of psychological determinants. Special attention is given to the practical significance of behavioral economics in business, including project management, marketing activities, strategic planning, and the development of competitive models of entrepreneurial behavior. The article demonstrates that the application of behavioral approaches allows for the inclusion of real decision-making mechanisms of economic agents, thus enhancing the adaptability of business strategies to current market challenges. The article also substantiates the prospects for further research aimed at specifying the psychological toolkit of behavioral economics, particularly by considering neurocognitive and emotional determinants. The material presented is of value to scholars, analysts, and practitioners working at the intersection of economics, psychology, and management.
Psychological foundations of behavioral economics and its role in business
Keywords: поведінкова економіка; економічна поведінка; психологічні чинники; обмежена раціональність; бізнес-стратегії; behavioral economics; economic behavior; psychological factors; bounded rationality; business strategies