Підвищення якісних показників вихідної сировини в умовах ПрАТ «Інгулецький ГЗК» - Смірнов О. Я.; Smirnov, O. Ya. (ТОВ "ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ "МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА", 2024)
Метою роботи є дослідження технології отримання якісних показників вихідної сировини, процесу планування рудопотоків на основі діючої класифікації руд і напрямку ведення гірничих робіт в кар’єрі, технології переробки РЗФ ПРАТ «Інгулецького ГЗК». Виявлення шляхів для подальшого підвищення якості залізорудної сировини та кінцевої товарної продукції комбінату. Об’єктом дослідження є процес визначення, формування, планування якісних показників вихідної рудної сировини, що видобувається кар'єром ПрАТ "Інгулецький ГЗК", геологічні, технічні та технологічні характеристики процесу підривання, видобутку, транспортування, шихтування. У першому розділі кваліфікаційної роботи «Якісні характеристики корисних копалин Інгулецького родовища. Методика планування та виконання технологічного процесу» розглянуто геологічну характеристику 9 родовища, методи проведення геологічного випробування корисної копалини, основні якісні показники, балансові запаси магнетитових кварцитів, що видобуваються. Також у розділі розглянута процедура планування і виконання показників виробництва, шихтування руди, представлена оперативна візуалізація якісних параметрів вихідної сировини. В другому розділі «Аналіз якості вихідної сировини в сучасних умовах ПРАТ «ІНГЗК» досліджено коливання показника Fe магн в рудопотоках РЗФ, визначено співвідношення технологічних сортів, встановлені закономірності зміни та їх вплив на якісні характеристики шихти. В третьому розділі «Фундаментальні шляхи підвищення якості вихідної сировини ПРАТ «ІНГЗК» наведені результати експериментального підривання гірничої маси в межах геологічних контактів, результати та позитиви цього заходу. Представлена до розгляду пропозиція, щодо оптимізації процесу шихтування сировини перед поставкою на РЗФ за рахунок створення усередню вального рудного складу.

The purpose of the study is to investigate the technology for obtaining quality indicators of raw materials, the process of planning ore flows based on the current ore classification and the direction of mining operations in the open pit, and the technology for processing iron ore at Ingulets Mining. Identification of ways to further improve the quality of iron ore raw materials and final commercial products of the plant. The object of the study is the process of determining, forming, planning the quality indicators of the initial ore raw materials produced by the open pit of PJSC "Inguletsky GOK", geological, technical and technological characteristics of the blasting, mining, transportation, and blending processes. The first section of the qualification work "Qualitative characteristics of minerals of the Ingulets deposit. Methods of planning and execution of the technological process" describes the geological characteristics of the deposit, methods of geological testing of minerals, key quality indicators, and balance reserves of extracted magnetite quartzite. The section also describes the 10 procedure for planning and implementing production targets, ore blending, and presents an operational visualisation of the quality parameters of the feedstock. In the second section "Analysis of the quality of raw materials in the current conditions of PJSC "INGOK", the fluctuations of Fe magnesium in the ore flows of the RZF are studied, the ratio of technological grades is determined, the patterns of change and their impact on the quality characteristics of the charge are established. The third section "Fundamental ways to improve the quality of the feedstock of PJSC "INGOK" presents the results of experimental blasting of rock mass within geological contacts, the results and benefits of this measure. A proposal is presented for consideration to optimise the process of blending raw materials before delivery to the iron ore processing plant by creating an average ore composition.
Improving the quality indicators of raw materials in the conditions of PJSC "Ingulets GOK"
Keywords: Експлуатаційна розвідка; випробування; збагачуваність руд; якісні показники; планування; роздільне підривання; усереднення; шихтування; гірничі роботи; видобуток; operational exploration; testing; ore dressing; quality indicators; planning; separate blasting; averaging; blending; mining; production