Реконструкція системи електропостачання металооброблювального підприємства - Качуровський, Ю. І. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об’єкт дослідження: процес електропостачання метало оброблювального підприємства з різко змінним навантаженням від віддаленої комплектної трансформаторної підстанції (КТП) 0,4 кВ. Предмет дослідження: режими роботи, параметри якості електроенергії та топологія електричних мереж 10/0,4 кВ. Мета роботи: підвищення надійності та якості електроенергії шляхом розробки проєкту реконструкції системи електропостачання з впровадженням принципу глибокого введення напруги 10 кВ. У першому розділі проаналізовано технологічний процес та виявлено критичні недоліки існуючої схеми живлення напругою 0,4 кВ на відстані 250 м (втрати напруги сягають −11,45% при пуску кранових механізмів). У другому розділі розраховано електричні навантаження (SΣ = 292 кВА), обґрунтовано вибір двох трансформаторів ТМГ-250/10/0,4, автоматичних вимикачів Schneider Electric ComPact NSX та установки УКРМ 75 кВАр. Математично доведено, що прокладання кабелю 10 кВ до власної КТП у центрі навантажень забезпечує нормативні відхилення напруги +1,41. У третьому розділі виконано техніко-економічне обґрунтування: будівництво власної КТП є капітально дешевшим (економія CAPEX 189 тис. грн) та забезпечує щорічну економію експлуатаційних витрат (OPEX) 273,3 тис. грн. Чиста теперішня вартість (NPV) проєкту становить ~1,9 млн грн. У четвертому розділі розроблено комплекс заходів з електробезпеки (система TN-S), охорони праці при будівництві та захисту обладнання від атмосферних перенапруг (ОПН-10).
Наук. керівник: Рухлова Наталія Юріївна, канд. тех. наук, доцент
Keywords: система електропостачання; глибоке введення напруги; якість електроенергії; центр електричних навантажень; комплектна трансформаторна підстанція; Schneider Electric; техніко-економічне обґрунтування; селективність захисту