Дослідження поточного стану та визначення перспектив залучення інвестицій у відбудову та сталий розвиток України - Андреєва, К. С. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Мета дослідження: формулювання та обґрунтування науково прикладних рекомендацій щодо можливостей активізації інвестиційних процесів для забезпечення сталого розвитку та відбудови економіки України згідно вимог ESG-стандартів на підставі оцінювання впливу прямих іноземних інвестицій на макроекономічну динаміку розвитку України. Об’єкт дослідження: інвестиційні та економічні процеси макроекономічного розвитку України в умовах воєнного стану та системних викликів повоєнного відновлення. Предмет дослідження: теоретико-методологічні підходи, аналітичні інструменти та механізми забезпечення інвестиційної активності для сталого розвитку та відбудови економіки України. Наукова новизна одержаних результатів полягає у комплексному дослідженні впливу прямих іноземних інвестицій на макроекономічний розвиток України в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення, а також в обґрунтуванні напрямів активізації інвестиційної діяльності на засадах ESG-трансформації, цифровізації та інтеграції до європейського економічного простору. Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню поточного стану та визначенню перспектив залучення інвестицій у відбудову та сталий розвиток України в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення економіки. У першому розділі роботи розглянуто теоретико-методологічні засади інвестиційної діяльності, розкрито економічну сутність та класифікацію інвестицій, досліджено роль прямих іноземних інвестицій у забезпеченні сталого економічного розвитку держави, проаналізовано взаємозв’язок інвестиційних процесів із концепцією сталого розвитку та ESG-критеріями, а також визначено значення інвестицій для післявоєнної відбудови України. У другому розділі роботи детально проаналізовано сучасний стан залучення прямих іноземних інвестицій в економіку України, досліджено динаміку інвестиційної привабливості держави, структуру та джерела іноземного капіталу, оцінено вплив інвестицій на валовий внутрішній продукт і рівень зайнятості населення, а також виявлено основні фактори, що стримують та стимулюють інвестиційну активність в умовах воєнного стану. 4 У третьому розділі роботи здійснено обґрунтування стратегічних пріоритетів активізації інвестиційної діяльності в умовах повоєнного відновлення України, розроблено рекомендації щодо застосування фінансово-інституційних механізмів подолання інвестиційного розриву, розвитку ESG-орієнтованих підходів та цифрових інструментів управління інвестиційними процесами. Проведено оцінювання перспектив залучення іноземного капіталу з урахуванням сучасних викликів та міжнародного досвіду стимулювання інвестиційної діяльності. Отримані результати підтверджують, що підвищення інституційної спроможності держави, удосконалення інвестиційного середовища, впровадження ESG-принципів та механізмів страхування ризиків є ключовими передумовами залучення інвестиційних ресурсів для забезпечення сталого розвитку та ефективної відбудови економіки України. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: статистичний аналіз, порівняльний аналіз, структурно-логічний аналіз, економіко-математичне моделювання, кореляційний аналіз, методи прогнозування та графічної візуалізації даних. У роботі досліджено теоретичні засади інвестиційної діяльності та роль прямих іноземних інвестицій у забезпеченні економічного розвитку держави, проведено аналіз сучасного стану інвестиційного середовища України, оцінено динаміку залучення іноземного капіталу та його вплив на макроекономічні показники, а також розглянуто міжнародний досвід стимулювання інвестиційної активності та визначено можливості його адаптації до умов післявоєнної відбудови України. На основі результатів дослідження сформульовано рекомендації щодо підвищення інвестиційної привабливості держави, удосконалення інституційного середовища та активізації залучення іноземних інвестицій. Практичне значення результатів дослідження полягає у розробленні науково обгрунтованих рекомендацій для використання органами державної влади, міжнародними фінансовими організаціями, інвестиційними установами та суб’єктами господарювання при розробленні заходів щодо покращення інвестиційного клімату та забезпечення ефективної відбудови економіки України.
Наук. керівник: Латишева О. В., канд. екон. наук, доцент
Keywords: інвестиції; прямі іноземні інвестиції; економічний розвиток; відбудова україни; сталий розвиток; інвестиційна математичне привабливість; моделювання; економіко прогнозування; трансформація