Системи керування автоматизованими електроприводами кар’єрних верстатів шарошкового буріння - Хілов, В. С. (Національний гірничий університет, 2013)
Наведено узагальнювальні результати теоретичних і прикладних досліджень та описано подальший розвиток теорії функціонування складного гірничого обладнання, до якого належать кар’єрні бурові верстати. Розглянуто проблеми енерго- і ресурсозбереження при бурінні вибухових свердловин та питання динамічної сумісності частотних характеристик швидкодійних привідних систем з характеристиками багатомасних механізмів. Розроблено концепцію побудови автоматизованих приводів, відповідно до якої з метою енерго- і ресурсозбереження формується на долоті механічна характеристика з постійною або змінною жорсткістю та обмеженням поперечних і крутильних коливань бурового поставу, а також коливань у гідро- і канатно-поліспастовій системах. Для науковців та інженерно-технічних фахівців, працюючих у сфері розробки і дослідження складних систем керування електромеханічними процесами, а також для студентів і аспірантів, які займаються сучасними проблемами в теорії та практиці автоматизованих електроприводів.
Keywords: електропривод; кар’єрні бурові верстати; гірниче обладнання