Методологічні підходи до вибору систем технічного обслуговування, що орієнтовані на надійність металургійного обладнання - Таратута, К. В.; Кулік, Т. О.; Олійник, В. А. (Запорізький національний університет, 2025)
Сучасне металургійне виробництво відноситься до високотехнологічної та матеріалоємної галузі. Безперебійна робота й продуктивність металургійного виробництва значною мірою визначаються станом та функціональністю технологічного обладнання. Саме від надійної роботи обладнання залежать ефективність виробничого процесу. Робота присвячено особливостям вибору системи технічного обслуговування, що орієнтована на надійність в умовах металургійного виробництва. Основне завдання роботи спрямоване на розробку процедур, що дозволяють вибрати стратегію технічного обслуговування та ремонтів. В статті розглядаються переваги та недоліки різних систем технічного обслуговування. Визначаються ключові характеристики цих систем. В рамках рекомендованої системи обслуговування, що орієнтована на надійність зосереджено увагу на виборі стратегії виконання ремонтних робіт. Для цього в роботі проведено класифікацію відмов металургійного обладнання за трьома рівнями. До першого рівня увійшли відмови по характеру виникнення, до другого рівня – відмови за факторами, до третього – відмови за наслідками та можливістю усунення. Визначення рівня критичності відмов дозволяє провести класифікацію обладнання. Для кожного типу обладнання, враховуючи його рівень «критичності», слід визначити найефективнішу стратегію. Для вибору стратегії технічного обслуговування доцільно застосовувати діаграми прийняття рішень. Діаграма прийняття рішень представляє графічне уявлення логіки вибору між кількома альтернативними стратегіями на основі заданих ключових умов. Представлена у статті діаграмі прийняття рішень допомагає структурувати процес вибори стратегії технічного обслуговування та ремонтів, відображаючи можливі дії, умови та їх наслідки у вигляді послідовних кроків. Таким чином, вибір стратегії технічного обслуговування та ремонтів металургійного обладнання безпосередньо впливає на безпеку, безперервність виробництва та техніко-економічні показники діяльності підприємства.
Keywords: стратегія; відмова; технічне обслуговування; надійність; ефективність