Дослідження умов роботи футерівки при зміні теплонавантаження і хімічного складу шлаку - Кустіков, В. В.; Kustikov, V. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Результатом роботи є аналіз роботи сталерозливного ковша на різних етапах експлуатації футерівки ,аналіз впливу умов роботи футерівки при зміні теплонавантаження і хімічного складу шлаку в умовах мартенівського цеху. Проаналізувавши аналітичні дослідження експлуатації футерівки сталерозливних ковшів виконано розгляд впливу виплавки сталі на стійкість футерівки, проведено статистичний аналіз даних роботи сталерозливного ковша на різних етапах експлуатації футерівки, визначено взаємозв’язки впливу ступеню зношення вогнетривів з показниками виплавки сталі в подовому агрегаті і експлуатаційними характеристиками . В результаті визначена необхідність та переваги використання високотемпературної експлуатації футерівки. Розроблено пропозиції щодо покращення технології експлуатації сталерозливного ковша, рекомендації щодо заощадливого режиму експлуатації сталерозливних ковшів. Впровадження запропонованих рішень, а саме організації високотемпературної експлуатації футерування ковша у ковшовому відділенні набуває особливої актуальності для сталеплавильних цехів та дозволить вибрати оптимальні та технологічні схеми експлуатації сталерозливних ковшів.

The result of the work is an analysis of the operation of the steel pouring ladle at different stages of the lining operation, an analysis of the influence of the operating conditions of the lining when changing the heat load and the chemical composition of the slag in the conditions of an open-hearth shop. Having analyzed analytical studies of the operation of the lining of steel casting ladles, the influence of steel smelting on the stability of the lining was considered, a statistical analysis of the data of the operation of the steel casting ladle at different stages of the lining operation was carried out, the relationships between the degree of wear of refractories with the indicators of steel smelting in the hearth unit and operational characteristics were determined. As a result, the need and advantages of using high-temperature operation of the lining were determined. Proposals were developed to improve the technology of operation of the steel casting ladle, recommendations for the economical operation of steel casting ladles. The implementation of the proposed solutions, namely the organization of high-temperature operation of the ladle lining in the ladle department, is of particular relevance for steel smelting plants and will allow choosing optimal and technological schemes for the operation of steel casting ladles.
Studying the lining operating conditions under variations in head load and slag chemical composition
Наук. керівник: Малій Х. В., канд. тех. наук, доцент
Keywords: футерівка; сталерозливний ківш; шлак; вогнетриви; ковшове відділелення; виплавка сталі; lining; steel dumping luck; slag; refractory; luck separation; steel melting