Підвищення ефективності роботи виймально-навантажувального обладнання в умовах карʼєру ПРАТ "Інгулецький ГЗК" - Кулаков, Є. О. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності роботи роботи виймально-навантажувального обладнання на кар'єрі ПРАТ «Інгулецький ГЗК» за рахунок оптимізації технологічних процесів та параметрів експлуатації. Об'єкт дослідження – процес виймально-навантажувальних робіт на кар'єрі ПРАТ «Інгулецький ГЗК». Предмет дослідження – технології та параметри експлуатації виїмково-вантажного обладнання, що забезпечують підвищення продуктивності та безпеки. Зміст роботи: У першому розділі розглянуто теоретичні аспекти використання виїмково-вантажного обладнання: класифікація екскаваторів, фактори, що впливають на продуктивність, та сучасні методи оптимізації. У другому розділі проведено аналіз гірничо-геологічних умов кар'єру, парку обладнання та поточних показників ефективності ПРАТ «Інгулецький ГЗК». У третьому розділі досліджено моделі оптимізації роботи виймально-навантажувального обладнання на прикладі ПРАТ «Інгулецький ГЗК». На основі математичних розрахунків проаналізовано залежність продуктивності екскаваторів від кута повороту, часу циклу та автоматизації процесів. Запропоновано рекомендації щодо підвищення ефективності роботи техніки шляхом синхронізації з автотранспортом, впровадження систем автоматичного управління та організації нижнього завантаження. Результати показали можливість збільшення продуктивності на 25–40%. У четвертому розділі надано практичні рекомендації щодо вдосконалення експлуатації виймально-навантажувального обладнання. Зокрема, запропоновано оптимізувати параметри навантажувальних площадок, забезпечити узгодженість між об’ємами ковша і кузова самоскида, а також впровадити автоматизовану систему управління (АСУ), подібну до WENCO. Також розглянуто заходи щодо підвищення безпеки праці через удосконалення технологій та організації робочих процесів. Реалізація пропозицій сприятиме скороченню простоїв, зменшенню витрат та підвищенню загального рівня безпеки.
Наук. керівник: Григор’єв Ю. І., канд. тех. наук, доцент
Keywords: виїмково-вантажне обладнання; кар'єр; Інгулецький ГЗК; продуктивність; оптимізація; безпека праці; автоматизація; гірничо-геологічні умови