Обгрунтування параметрів сухої магнітної сепарації в умовах ІнГЗК - Стрєльцова, О. М. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Для сухої магнітної сепарації об’єктом дослідження є: процес розділення мінеральних сумішей або техногенних відходів на фракції з різною магнітною сприйнятливістю в повітряному або газовому середовищі під дією магнітного поля. Предметом дослідження являється: фізико - механічні закономірності; кінетика розділення; параметри магнітного поля; вплив характеристик матеріалу; конструктивні параметри обладнання. У наукових дослідженнях суха магнітна сепарація розглядається не просто як механічний процес, а як система взаємодій. Типова мета дослідження включає: оптимізація показників збагачення; ресурсо- та енергозбереження; екологізація виробництва; розробка нових конструкцій. Методи дослідження СМС базується на поєднанні теоретичних розрахунків та експериментальних випробувань. До теоретичних методів належать: математичне моделювання; чисельне моделювання. До експериментальних методів відносять: гранулометричний аналіз; магнітний аналіз; лабораторні випробування; спектральний та хімічний аналіз. Впровадження сухої магнітної сепарації замість традиційної системи з гідротранспортом забезпечує потенційно значне зниження обсягу хвостів, що підлягають складуванню, та критичне зменшення 7 споживання води. Ця оцінка базується на фундаментальній зміні технологічного процесу: відмову від водного середовища для транспортування та збагачення. Перехід на суху сепарацію дає значні екологічні та економічні переваги: - зниження споживання води: практично повна ліквідація потреби у технологічній воді для збагачення; - зниження обсягу хвостів: значне зменшення маси хвостів, що надходять у водний контур, та переведення їх у більш безпечну форму сухого складування.
Наук. керівник: Кушнірук Н. В., канд. тех. наук., доцент
Keywords: суха магнітна сепарація; магнітна сприйнятливість; магнітне поле; технологічна схема; пилоподавлення; аспірація