Формування неметалевих включень у процесі їх модифікування кальцієм - Єфімова, В. Г.; Малій, Х. В.; Смірнов, Ю. О.; Пилипенко, Т. М.; Yefimova, V. G.; Malii, Kh. V.; Smirnov, Yu. O.; Pilipenko, T. M. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У роботі показано, що в процесі розливання та кристалізації сталі необхідно контролювати й зменшувати вміст неметалевих включень. Визначено, що мікровключення є занадто малі для транспортування в шлак, при цьому вони можуть стикатися й агломерувати та призводити до дефектів у готовому продукту. Установлено, що потенційним рішенням для контролю включень у сталі є їх хімічна та/або фізична модифікація таким чином, щоб мінімізувати потенційні шкідливі наслідки й посилити сприятливий вплив на властивості сталі та литих структур. З використанням потрійної фазової діаграми Al2 O3 -CaO-MgO установлено, що при обробці в ковші кальцієм усі включення перебувають у рідкому стані. Наведено дані термодинамічної можливості перебігу реакцій, що досліджувалися, залежно від умісту в розплаві S та Al, вище яких може відбуватися осадження CaS для низьковуглецевих сталей. З’ясовано, що коефіцієнти активностей розраховувалися за стандартними методиками. Показано залежність швидкості твердіння від температури для визначеної кількості S та Al і проведена оцінка розподілу речовин, що розчинилися, з використанням рівняння Шейля. Установлено коефіцієнти розподілу S та Al у бінарних системах Fe-X. Визначено рівняння для розрахунку енергій Гіббса для відповідних хімічних процесів, що відбуваються в процесі модифікації включень. Установлено, що швидкість росту CaS зменшується зі збільшенням температури твердіння, оскільки при вищих температурах швидкість кристалізації повільніша порівняно з нижчими температурами, що призводить до низької швидкості розподілу S та Al у розплаві. Показано, що зниження температури на 10 °C (від 1525 °C до 1515 °C) значно збільшує швидкість росту d – заліза (від 7 до 19,4 мм/с), отже, значно збільшує швидкість надходження S та Al у розплав. Установлено, що швидкість і ріст включень CaS відбуваються в дифузійній ділянці й можуть перетворюватися на глобулярні або рідкі включення, а іноді можуть утворюватися тверді включення. Показано, що тверді включення CaS є менш пластичними й небажаними для подальшої обробки. Крім того, тверді включення, що містять CaS, агломеруються й утворюють кластери, принаймні коли є вільні поверхні. З’ясовано, що з точки зору якості продукту утворення CaS під час кристалізації можна уникнути, якщо швидкість росту d – заліза буде достатньо високою для цього розміру включень, або початкове включення достатньо велике для заданої швидкості росту d – заліза, щоб забезпечити його раннє поглинання. З використанням методів електронної мікроскопії показано, що глобулярні рідкі або напіврідкі включення Al2 O3 -CaO не виявляли тенденції до агломерації один з одним на поверхні розплаву, навіть на малих відстанях границі поділу фаз; у процесі кристалізації виділення розчинених речовин із твердого d – заліза ініціює реакцію між включеннями Al2 O3 - CaO з розчиненими S та Al, що призводить до зміни розміру й форми включень через утворення твердої фази CaS на їх поверхні. Визначено термодинамічні умови перебігу процесів модифікування. Установлено, що на початку процесу модифікування процес відбувається в кінетичній ділянці, а потім у дифузійній.

The paper shows that in the process of pouring and crystallization of steel, it is necessary to control and reduce the content of non-metallic inclusions. It was determined that micro-inclusions are too small to be transported in the slag, while they can collide and agglomerate and lead to defects in the finished product. It was established that a potential solution for controlling inclusions in steel is their chemical and/or physical modification in such a way as to minimize potential harmful effects and enhance the beneficial effect on the properties of steel and cast structures. Using the ternary phase diagram Al2 O3 -CaO-MgO, it was established that when treated in a ladle with calcium, all inclusions are in a liquid state. Data are presented on the thermodynamic possibility of the course of the reactions studied, depending on the content of S and Al in the melt above which CaS precipitation can occur for low-carbon steels. It is shown that the activity coefficients were calculated using standard methods. The dependence of the solidification rate on temperature for a certain amount of S and Al is shown and the distribution of dissolved substances is estimated using the Scheele equation. The distribution coefficients of S and Al in binary Fe-X systems are established. The equations for calculating the Gibbs energies for the corresponding chemical processes occurring during the modification of inclusions are determined. It is found that the growth rate of CaS decreases with increasing solidification temperature, since at higher temperatures the crystallization rate is slower compared to lower temperatures, which leads to a low rate of distribution of S and Al in the melt. It is shown that a decrease in temperature by 10 °C (from 1525 °C to 1515 °C) significantly increases the growth rate of d – iron (from 7 to 19.4 mm/s) and, thus, significantly increases the rate of S and Al inflow into the melt. It was found that the rate and growth of CaS inclusions occur in the diffusion region and can transform into globular or liquid inclusions, and sometimes solid inclusions can be formed. It was shown that solid CaS inclusions are less ductile and undesirable for further processing. In addition, solid inclusions containing CaS agglomerate and form clusters, at least when free surfaces are present. It was found that from the point of view of product quality, the formation of CaS during crystallization can be avoided if the growth rate of d-iron is high enough for a given size of the inclusions, or the initial inclusion is large enough for a given growth rate of d-iron to ensure its early absorption. Using electron microscopy methods, it was shown that globular liquid or semi-liquid Al2 O3 -CaO inclusions did not show a tendency to agglomerate with each other on the melt surface, even at small distances from the phase boundary; During the crystallization process, the release of dissolved substances from solid d-iron initiates a reaction between Al2 O3 - CaO inclusions with dissolved S and Al, which leads to a change in the size and shape of the inclusions due to the formation of a solid CaS phase on their surface. The thermodynamic conditions of the modification processes have been determined. It has been established that at the beginning of the modification process the process occurs in the kinetic region, and then in the diffusion region.
Formation of non-metallic inclusions during the process of their modification by calcium
Keywords: модифікація; фазова діаграма; неметалеві включення; кінетична ділянка; дифузійна ділянка; енергія активації; термодинамічні умови; modification; phase diagram; non-metallic inclusions; kinetic region; diffusion region; activation energy; thermodynamic conditions