Підвищення ефективності технології і організації видобувних робіт в умовах Глеюватського кар'єру ПрАТ «ЦГЗК» - Червятюк, С. В. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Мета роботи - вибір та порівняння різних типів і моделей гірничого обладнання, розрахунок їх продуктивності та визначення необхідної кількості техніки для забезпечення заданої виробничої потужності. Об’єкт дослідження – вдосконалення виробничих процесів на ПрАТ «ЦГЗК» Предмет дослідження – найбільш економічне доцільне рішення відкритих гірничих розробок на Гліюватському кар'єрі, що забезпечує стабільний і якісний видобуток корисної копалин. У першому розділі детально проаналізовано гірничо-геологічні умови Гліюватського кар'єру. Надано загальну характеристику родовища, включаючи його геологічну будову, мінералогічний склад та фізико-механічні властивості корисних копалин. У другому розділі проаналізовано гірничо-технологічну інформацію, яка стосується підготовки гірських порід до видобутку. Проведено детальний аналіз вихідних даних, які використовуються для порівняння та підготовки до розрахункових робіт. В результаті проведеного дослідження було виявлено низку ключових аспектів, які потребують оптимізації для підвищення ефективності видобувних процесів. Всі заходи сприятимуть підвищенню загальної ефективності технології та організації видобувних робіт на Гліюватському кар'єрі ПрАТ «ЦГЗК». На основі отриманих даних було проведено розрахунок загальної кількості кар'єрного транспорту, необхідного для ефективного перевезення 6 гірничої маси. В результаті дослідження було розроблено рекомендації щодо оптимізації транспортних процесів, що сприятиме підвищенню загальної ефективності видобувних робіт. Це дозволить підвищити ефективність видобувних процесів, зменшити витрати на експлуатацію обладнання та забезпечити стабільну роботу кар'єру. У третьому розділі зроблено розрахунок та порівняння продуктивності різних моделей гірничого обладнання. В результаті проведеного аналізу було розроблено рекомендації щодо вибору оптимальних моделей екскаваторів для забезпечення високої продуктивності та ефективності видобувних робіт. В результаті проведеного дослідження було здійснено порівняльний аналіз розрахункових параметрів обраних моделей гірничого обладнання для видобутку корисних копалин та скельної породи. Водночас, було порівняно продуктивність, експлуатаційні витрати та інші технікоекономічні показники різних моделей техніки. На основі отриманих даних було проведено технічно-економічний аналіз параметрів обраних моделей обладнання. Це дозволило визначити найбільш доцільні варіанти для застосування у видобувних роботах з урахуванням як технічних, так і економічних аспектів. У четвертому розділі описані заходи з охорони праці та техніки безпеки, яких необхідно дотримуватися під час виконання технологічних процесів при розробці родовища корисної копалини відкритим способом. У додатках до кваліфікаційної роботи представлено таблиці з технологічними параметрами та вказівками, які містять пояснення, рекомендації та довідковий матеріал для вибору оптимальних технологічних рішень.
Наук. керівник: Сахно С. В., канд. тех. наук, доцент
Keywords: ЕКГ; корисна копалина; родовище; обладнання; технічна характеристика; аналіз; заходи