Розробка заходів з підвищення якості сталевого лиття в умовах КРМЗ - Луценко, С. С.; Lutsenko, S. S. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2024)
Приведена у магістерській дисертації робота направлена на розробку та освоєння технології з підвищення якості сталевого лиття в умовах ТОВ МЕТІНВЕСТ «КРМЗ», а саме з лиття злитків сифонним методом. Об'єкт і предмет дослідження: Об’єктом дослідження виступає технологія з підвищення якості сталевого лиття в умовах ТОВ МЕТІНВЕСТ «КРМЗ», предметом дослідження лиття злитків сифонним методом. Мета і завдання роботи: Розробка технології виробництва та заходів з підвищення якості сталевого лиття в умовах ТОВ МЕТІНВЕСТ «КРМЗ» та для отримання додаткового прибутку за рахунок освоєння цієї технології. Методи дослідження: У роботі використовувалися наступні методи: це перш за все аналіз поточних статистичних даних та освоєння діючої технології з поточними доповненнями, проведення експерементів безпосередньо в промислових потужностях підприємства. Результати дослідження: Розроблена технологія заливки сталі сифонним методом в злитки. Область застосування: виробництво злитків сифонним методом в умовах ТОВ МЕТІНВЕСТ «КРМЗ» Стислі висновки: Дослідження підтверджує можливість вдосконалення технології сифонного лиття сталі, включаючи оптимізацію параметрів процесу та вибір оптимальних матеріалів для формування високоякісних злитків. Аналіз мікроструктури та інші методи дослідження дозволяють ідентифікувати та контролювати різноманітні дефекти, такі як пори, тріщини чи включення, що дозволяє підвищити надійність та міцність отриманого матеріалу. Вивчення теплових характеристик та втрат енергії під час сифонного лиття вказує на можливості підвищення енергоефективності процесу, що є важливим аспектом з точки зору сталого розвитку. Встановлення стандартів якості та введення систем контролю можуть гарантувати стабільність процесу виробництва та виробничої якості злитків. Висновки дослідження можуть визначити перспективи використання сифонного лиття сталі в різних галузях, включаючи авіаційну, автомобільну та будівельну промисловість. Загальний економічний ефект від модернізації режимів відпалу склав 492,09тис грн/рік.

Object and subject of research: The object of the study is the technology for improving the quality of steel casting in the conditions of METINVEST KRMZ LLC, the subject of the study is ingot casting by the siphon method. Purpose and objectives: To develop a production technology and measures to improve the quality of steel casting in the conditions of METINVEST KRMZ LLC and to obtain additional profit through the development of this technology. Research methods: The following methods were used in the work: first of all, the analysis of current statistical data and the development of the existing technology with current additions, conducting experiments directly in the industrial facilities of the enterprise. Research results: A technology for pouring steel into ingots using the siphon method has been developed. Scope of application: production of ingots by siphon method in the conditions of Metinvest KRMZ LLC. Brief conclusions: The study confirms the possibility of improving the siphon steel casting technology, including optimization of process parameters and selection of optimal materials for the formation of highquality ingots. Microstructure analysis and other research methods make it possible to identify and control various defects, such as pores, cracks or inclusions, which can improve the reliability and strength of the resulting material. The study of thermal characteristics and energy losses during siphon casting indicates opportunities to improve the energy efficiency of the process, which is an important aspect from the point of view of sustainable development. Establishing quality standards and introducing control systems can guarantee the stability of the production process and the production quality of ingots. The findings of the study can determine the prospects for the use of siphon steel casting in various industries, including the aviation, automotive, and construction industries. The total economic effect from the modernization of annealing modes amounted to 492.09 thousand UAH/year.
Наук. керівник: Пашинська Олена Генріхівна, д.т.н., професор
Keywords: кокіль; температура заливки; хімічний аналіз; труба центрова; сталерозливна канава; піддон; каркас; виливниця; pans; pouring temperature; chemical analysis; center tube; steel pouring ditch; pallet; frame; sprue