Вдосконалення технології виробництва агломерату шляхом використання раціонального розподілу палива в агломераційній шихті - Єсіна, Ю. П. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2026)
Об'єкт дослідження: підвищення ефективності використання твердого палива в агломераційному процесі на ПАТ «Запоріжсталь» для вдосконалення технології виробництва агломерату. Предмет дослідження: підвищення ефективності використання твердого палива в агломераційному процесі за допомогою часткової заміни коксового дріб'язку вугіллям кам'яним марки «ДГ», а також встановлення впливу хімічного та гранулометричного складу шихти на розподіл твердого палива в агломераційній шихті. Кваліфікаційна робота магістра присвячена науковому обгˊрунтуванню та практичному дослідженню ефективності використання енергетичного вугілля марки «ДГ» в якості часткової заміни коксового дрібˊязку в агломераційному процесі на ПАТ «Запоріжсталь». Актуальність дослідження зумовлена необхідністю зниження собівартості агломерату в аглодоменному виробництві. У першому розділі виконано аналіз ефективності використання палива і розглядаються результати аналітичних досліджень щодо підвищення ефективності використання твердого палива в агломераційному процесі за допомогою часткової заміни коксового дріб'язку вугіллям кам'яним марки «ДГ», а також встановлення впливу хімічного та гранулометричного складу шихти на розподіл твердого палива і хімічних компонентів по горизонтах шару та вивчення особливості фізико-хімічних процесів при протіканні екзо- й ендотермічних реакцій у шарі залізорудних матеріалів залежно від його гранулометричної неоднорідності. У другому розділі проведено аналіз роботи агломераційного цеху ПАТ «Запоріжсталь» за 011:2025 за 20... 20... рік. За результатами проведених досліджень було встановлено, що згідно до ТУ У 23.1–00190443 рік паливо тверде для агломерації - коксовий дріб'язок - фракції 0÷10мм із вмістом зольності (Аd) не перевищив показник ...%, ...% (не бракувальний показник ) і що вміст вологи (𝑊𝑡𝑟) не перевищив напівкокс, отриманий із вугілля марки «ДГ», можна вважати ефективним частковим замінником коксового дрібˊязку. У третьому розділі розроблені заходи з охорони праці та промислової безпеки при виконанні робіт по виготовленню агломерату на агломераційних машинах та підготовці проб, випробуванні та прийманні агломерату на бункерах ДЦ. Четвертий розділ присвячений економічному обґрунтуванню часткової заміни коксового дріб'язку енергетичним вугіллям марки «ДГ».
Наук. керівник: Малій Х. В., канд. техн. наук, доцент
Keywords: агломераційний процес; паливо; коксовий дрібˊязок; економія; енергетичне вугілля