Концептуальні технологічні рішення з виробництва дрібносортної продукції з безперервнолитих заготовок - Герасименко, В. Г.; Синегін, Є. В.; Молчанов, Л. С.; Перерва, В. Я.; Суховецький, С. В. (Фізико-технологічний інститут металів і сплавів НАН України, 2021)
У статті розглянуто технологічні особливості переведення металургійних підприємств, орієнтованих на випуск дрібносортної і дротяної металопродукції, на безперервне розливання і ключові фактори, такі як переріз заготовки, вибір місця розташування машини безперервного лиття заготовок, схеми передачі безперервнолитих заготовок до дрібносортних і дротових станів. Розглянуто передумови переведення виробництва на безперервне розливання сталі і завдання, вирішення яких необхідне для його здійснення, зокрема організація потоків металу в промковші, дозування сталі на ділянці «промківш – кристалізатор», застосування кристалізаторів зі змінною конусністю, способи і режими вторинного охолодження безперервнолитих заготовок та ін. Також розглянуто сучасні методи зовнішніх динамічних впливів на метал в передкристалізаційний період, зокрема електромагнітне перемішування рідкої фази безперервнолитої заготовки і технологію «м'якого» обтиску. Описано особливості розливання блюмових заготовок і заготовок з флокеночутливих марок сталі, заходи щодо попередження утворення дефектів безперервнолитої заготовки. Як одне з невід'ємних умов застосування машин безперервного розливання сталі, детально розглянуто методи позапічної обробки сталі для підготовки її до безперервного розливання. Особливу увагу приділено обробці сталі на установках ківш-піч і вакууматорах, зокрема вибору конкретних способів обробки залежно від сортаменту виробленої сталі і розв'язуваних ними технологічних задач. Розглянуто переваги та перспективи поєднання процесів безперервного лиття заготовок з обробкою металу тиском (прокаткою), а також завдання та проблеми, що виникають перед інженерами при їх здійсненні. Зокрема, поряд з традиційною технологією виробництва прокату розглянуто технології «гарячого посаду» і прямої прокатки.

The article discusses the technological features of the introduction of continuous casting at the metallurgical enterprises focused on the production of small-section and wire metal products and key factors such as the billet cross-section, the choice of the location of the continuous casting machine, schemes for transferring continuously cast billets to the small-section and wire mills. The prerequisites for the introduction of continuous casting and tasks, the solution of which is necessary for its implementation, in particular, the organization of metal flows in a tundish, the dosing of steel from tundish to mold, the use of molds with variable cross-section, methods and modes of secondary cooling of continuously cast billets, etc. are described. Modern methods of external dynamic effects on the metal in the precrystallization period, in particular, electromagnetic stirring of the liquid phase of a continuously cast billet and the technology of "soft" reduction are described. The features of casting blooms and billets from flock-susceptible steel grades, measures to prevent the formation of defects in continuously cast billets are described. As one of the essential conditions for the use of continuous casting machines, the methods of secondary metallurgy to prepare steel for continuous casting are considered in detail. Particular attention is paid to the processing of steel in ladle-furnace unit and vacuum degassers, in particular, the choice of specific processing methods depending on the range of steel produced and the technological problems they solve. The advantages and prospects of combining the processes of continuous casting of billets with metal forming (rolling) are considered, as well as the tasks and problems that arise before engineers in their implementation. In particular, along with the traditional technology for the production of rolled products, the technologies of "hot charging" and direct rolling are considered.
Conceptual technological solutions for the production of small-section products from continuously cast billets
Keywords: безперервне розливання сталі; дрібносортна заготовка; довгомірний прокат; позапічна обробка; continuous casting of steel; small-section billet; long products; secondary metallurgy