Нові перспективи використання асинхронних двигунів з фазним ротором за схемою машини подвійного живлення - Шрамко, Ю. Ю.; Ящук, О. О.; Лук’яненко, О. С.; Павлишин, С. В.; Shramko, Yu. Yu.; Yashchuk, O. O.; Lukianenko, O. S.; Pavlyshyn, S. V. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Асинхронні двигуни з фазним ротором залишаються досить поширеним обладнанням. З метою надання електричним приводам із таким двигуном нових властивостей досліджуються нові перспективи їх використання за схемою машини подвійного живлення (МПЖ), що є одним із найбільш універсальних рішень для систем із регульованим електроприводом. Актуальність дослідження обумовлена потребою у підвищенні енергоефективності, стабільності роботи й адаптивності до змінних умов експлуатації в таких галузях, як вітроенергетика, гірничодобувна промисловість і транспорт. Проведено аналіз наявних систем, виявлено їх основні недоліки, зокрема чутливість до змін параметрів мережі, складність керування. Використані математичні моделі враховують ефекти в обмотках ротора та статорних струмах. Виконано моделювання для аналізу роботи системи за різних режимів навантаження. Запропоновано алгоритми керування, які забезпечують стабільну роботу двигуна в умовах змінного навантаження. Результати математичного моделювання підтверджують ефективність розроблених підходів, зокрема підвищення стабільності, порівняно з традиційними методами. Практична значущість роботи полягає у можливості впровадження розроблених рішень у вітроенергетиці та промислових системах, де важливі висока ефективність і надійність. Отримані результати сприяють розвитку систем керування МПЖ та розширенню сфер їх застосування.

The article investigates new perspectives on the use of asynchronous motors with a phase rotor based on the doublefed induction machine (DFIM) scheme, which is one of the most versatile solutions for systems with adjustable electric drives. The relevance of the study is driven by the need to enhance energy efficiency, operational stability, and adaptability to changing operating conditions in industries such as wind energy, mining, and transportation. The study analyzes existing systems and identifies their main drawbacks, including sensitivity to network parameter changes and control complexity. The applied mathematical models account for effects in rotor windings and stator currents. Simulations were conducted to analyze the system’s performance under various load conditions. Proposed control algorithms ensure stable motor operation under dynamic load changes and minimize energy losses. The results of mathematical modeling confirm the effectiveness of the developed approaches, particularly in improving stability compared to traditional methods. The practical significance of the work lies in the potential implementation of the proposed solutions in wind energy and industrial systems, where high efficiency and reliability are critical. The findings contribute to the development of DFIM control systems and expand their application areas
New perspectives on the use of asynchronous motors with a phase rotor based on the double-fed induction machine scheme
Keywords: асинхронні двигуни; фаза ротора; машини подвійного живлення; вітроенергетика; гірничодобувна промисловість; алгоритми керування; енергоефективність; asynchronous motors; phase rotor; double-fed induction machines; wind energy; mining industry; control algorithms; energy efficiency