Підвищення якості транспортування зернапід час маршрутизації транспортного маршруту елеватора - Тимчук, С. О.; Мардзявко, В. А.; Руденко, А. Ю.; Tymchuk, S. O.; Mardziavko, V. A.; Rudenko, A. Yu. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
У статті розглядається проблема механічного травмування зерна в процесі транспортування в межах елеваторного комплексу. Основну увагу приділено впливу конструктивних особливостей і режимів роботи транспортного обладнання на якість зерна. Запропоновано математичну модель мінімізації пошкоджень, яка базується на динамічному виборі оптимального маршруту транспортування з урахуванням технічно-го стану обладнання та коефіцієнтів бою зерна.Розроблено логічну структуру управління на базі SCADA та ПЛК, яка адаптується до змін у режимі реального часу. Упровадження запропонованого алгоритму вибору маршруту транспортування за кри-терієм мінімізації бою зерна дало змогу знизити рівень пошкодження зернової маси, зберегти її посівні та технологічні властивості. Модель ураховує технічний стан кожного вузла, ступінь зносу, навантажен-ня та швидкісні режими, що дає змогу формувати найменш шкідливі маршрути транспортування у дина-мічному режимі. Розроблена система логічних рівнянь забезпечує безпечну активацію елементів маршру-ту лише за умови їх готовності та справності.Наукова новизна полягає у розробленні інтегрованого алгоритму вибору маршруту транспортуван-ня зерна, що враховує мінімізацію механічного пошкодження як оптимізаційний критерій. Представлено логічні рівняння для керування маршрутом транспортування, які враховують технічний стан елементів, напрямок руху, перевантаження та швидкість, забезпечуючи динамічну адаптацію системи. Упроваджен-ня розробленого підходу дає змогу істотно підвищити якість транспортування зерна, особливо для під-приємств, орієнтованих на експорт.

The article considers the problem of mechanical injury to grain during transportation within the elevator complex. The main attention is paid to the influence of design features and operating modes of transport equipment on grain quality. A mathematical model of damage minimization is proposed, which is based on the dynamic selection of the optimal transportation route taking into account the technical condition of the equipment and grain battle coefficients.A logical control structure based on SCADA and PLC has been developed, which adapts to changes in real time. The implementation of the proposed algorithm for selecting a transportation route based on the criterion of minimizing grain battle has allowed to reduce the level of damage to the grain mass, preserve its sowing and technological properties. The model takes into account the technical condition of each node, the degree of wear, load and speed modes, which allows to form the least harmful transportation routes in a dynamic mode. The developed system of logical equations ensures safe activation of route elements only if they are ready and in good condition.The scientific novelty consists in the development of an integrated algorithm for selecting a grain transportation route, which takes into account the minimization of mechanical damage as an optimization criterion. Logical equations for controlling the transportation route are presented, which take into account the technical condition of the elements, the direction of movement, overload and speed, ensuring dynamic adaptation of the system. The implementation of the developed approach allows to significantly improve the quality of grain transportation, especially for export-oriented enterprises.
Improving the quality of grain transportation during elevator transport route routing
Keywords: зерно; транспортування; елеватор; SCADA; ПЛК; алгоритм маршрутизації; мінімізація бою зерна; якість продукції; grain; transportation; elevator; PLC; routing algorithm; grain damage minimization; product quality