Обґрунтування методики створення інтерактивного 3D плану інфраструктури гірничого підприємства за результатами маркшейдерських зйомок та перспективні напрямки його впровадження - Кириченко, І. Г. (ТОВ «ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «МЕТІНВЕСТ ПОЛІТЕХНІКА», 2025)
Сучасні гірничі підприємства стикаються з численними викликами, такими як складні геологічні умови, високі вимоги до екологічної безпеки, необхідність оптимізації витрат тощо. У таких умовах інтерактивний 3D план інфраструктури гірничого підприємства стає незамінним інструментом для управління виробництвом. Метою цієї роботи є дослідження основних аспектів обгрунтування методики створення та перспективних напрямків впровадження у виробничий процес Інтерактивного 3D плану та його впливу на операційну ефективність гірничого підприємства. Розглянуто інноваційний підхід маркшейдерської служби до створення тривимірних моделей гірничодобувного комплексу, що є основою для інтерактивного планування. Об'єкт дослідження – виробнича та інженерна інфраструктура Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату. Процес автоматизації маркшейдерських робіт, включаючи методику створення та впровадження інтерактивного 3D плану, що може значно покращити ефективність виробничих процесів гірничого підприємства. 10 Предмет дослідження – інноваційна методика створення Інтерактивного 3D плану та автоматизації: зокрема, нові технології та підходи до автоматизації маркшейдерських робіт, таких як використання БпЛА, лазерного сканування та геоінформаційних систем (ГІС), Технології створення тривимірних моделей гірничодобувного комплексу, використовуючи сучасні програмні пакети та інструменти. В першому розділі надаються загальні відомості про Інгулецьке родовище та його геологічну будову. В другому розділі розкривається загальна виробнича структура підприємства. В розіділі «Гірничі роботи» викладений опис системи розробки родовища, технології та організації гірничих робіт, в т.ч. буровибухових, а також заходів для забезпечення охорони праці і промислової безпеки. Розділ «Маркшейдерські роботи» присвячений методології маркшейдерського контролю геометричних елементів підіймальних установок шахти «Вентиляційна» цеху Дробильна фабрика та комплексу спеціальних маркшейдерських знімальних робіт конвеєрного обладнання та будівельних конструкцій надбункерної дільниці РЗФ-1. В профільному розділі викладено методологію створення Інтерактивного 3D плану з прикладом покрокового моделювання рудозбагачувальної фабрики та запропоновано методи автоматизації маркшейдерських робіт, зокрема автоматизація обробки та візуалізації об’ємів корисної копалини в закритих складах. Виконано аналіз факторів, за рахунок яких очікується підвищення операційної ефективності роботи підприємства і проведено попередні розрахунки економії за умови впровадження Інтерактивного 3D плану.
Наук. керівник: Бруй Г. В., канд. тех. наук, доцент
Keywords: гірниче підприємство; автоматизація маркшейдерських робіт; інтерактивний 3D план; геоінформаційна система (ГІС)